Home » Română » Memorial » Revista presei » Informatia Zilei: Şcoala de Vară la Memorialul Victimelor Comunismului

Informatia Zilei: Şcoala de Vară la Memorialul Victimelor Comunismului

posted in: Revista presei

un articol de Angela Sabău

 

Scoala de vara organizata la Muzeul Memorial al Victimelor Comunismului si al Rezistentei din Sighetu Marmatiei se desfasoara in aceste zile. La cursurile scolii participa 40 de profesori de istorie din invatamantul preuniversitar si 65 de elevi selectionati prin concurs.

Evenimentul a debutat luni dimineata, cu o vizita a muzeului, ghizi fiind chiar Ana Blandiana si Romulus Rusan, fondatorii Memorialului Sighet.

Pe celularul fostei inchisori a avut loc deschiderea Scolii de Vara de Ana Blandiana si de profesorul academician Alexandru Zub. La eveniment a fost citit si mesajul  directorul fundatiei, Konrad Adenauer, pentru Romania, si Republica Moldova,  Holger Dix.

Trebuie mentionat ca institutia este partenera a Fundatiei Academia Civica in acest proiect al Scolii de Vara inca de la inceputuri.

A urmat prezentarea expozitiei “Rusaliile Negre> deportarea in Baragan”, realizata de Centrul International de Studii asupra Comunismului din cadrul Fundatiei Academia Civica.

Expozitia evoca soarta celor 44.000 de oameni din Banat si Mehedinti – unii avand peste 90 de ani, iar altii fiind copii nascuti de 2-3 zile – care au fost deportati si lasati sub cerul liber in campia Baraganului pentru simplul motiv ca locuiau pe zona de frontiera cu Iugoslavia lui Tito, emancipata de sub tutela URSS. Expozitia face parte din proiectul „Memoria deportarilor in Romania”, sustinut prin programul “Europa pentru cetateni. Memoria activa a Europei” al Comisiei Europene si a mai fost prezentata publicului la Bucuresti, Timisoara si Turnu-Severin, urmand ca in urmatoarele luni sa fie itinerata la Braila, Slobozia si in alte orase din tara.

Scoala de vara se incheie duminica, cu o festivitate de premiere si un recital de poezie al Mariei Ploae, numit “Poezia dupa gratii”. (sursa< Fundatia Academia Civica).

 

Şcoala de Vară la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei