Home » Română » Memorial » Din "marea de amar" » Ioan Bota: În noaptea Paştelor am ţinut o predică, la rugămintea camarazilor de detenţie, cu tema: „Oare a înviat Hristos?”

Ioan Bota: În noaptea Paştelor am ţinut o predică, la rugămintea camarazilor de detenţie, cu tema: „Oare a înviat Hristos?”

posted in: Din "marea de amar"

Ioan Bota: În noaptea Paştelor am ţinut o predică, la rugămintea camarazilor de detenţie, cu tema: „Oare a înviat Hristos?”.

Şi cum eram proaspăt licenţiat în Teologie, am adus toate argumentele istorice care demonstrează indiscutabil învierea lui Isus Hristos din morţi. Şi când am terminat, am strigat: „Hristos a înviat!” Şi toţi au răspuns: „Adevărat a înviat!”

În clipa aceea am văzut vizeta de la uşă mişcându-se. Era gardianul. Şi a pătruns peste noi. Sigur, am rămas toţi speriaţi, şi ne-a spus: „Continuaţi!” Şi am început: „Hristos a înviat din morţi/ Cu moartea pe moarte călcând/ Şi celor din morminte/ Viaţă dăruindu-le.”

M-am uitat la gardian: plângea şi el cu noi. Ne-a spus: „Eu n-am fost aici.” „N-aţi fost, domnule gardian.”

Bucuria noastră! Că aveam un altu’, Bălţatu, care ne bătea de ne snopea.

 

Fragment din interviul cu părintele Ioan Bota, realizat de Aurora Sasu, Arhiva de Istorie Orală a Memorialului Sighet, interviul nr. 1282, în curs de publicare în volumul Prețul credinței, editor Traian Călin Uba

 

Ioan M. Bota, preot greco-catolic, prelat papal, veteran de război, istoric, profesor; n. 16.01.1920 în com. Rona de Jos, jud. Maramureş. Arestat de Securitatea din Satu Mare în iulie 1948, a fost condamnat de Tribunalul Satu Mare pentru „delictul de răspândire de publicaţii interzise”; a fost închis în perioada 22.07.1948 -10.11.1949 în penitenciarele Satu Mare, Cluj şi Aiud. A fost hirotonit în clandestinitate, ca diacon, la 14.09.1988, şi apoi ca preot, la 08.11.1988. După 1989 activează ca profesor universitar la Institutul Teologic Universitar din Cluj-Napoca. A decedat la 18 noiembrie 2021