Home » Română » Memorial » Din "marea de amar" » Ioana Hudiță Berindei: Era 1 martie ’52. Scosesem de la o fustă de la fete un fir alb şi un fir roşu şi l-am legat Ruxandrei la mână, mărţişor.

Ioana Hudiță Berindei: Era 1 martie ’52. Scosesem de la o fustă de la fete un fir alb şi un fir roşu şi l-am legat Ruxandrei la mână, mărţişor.

posted in: Din "marea de amar"
Ioana Hudiță Berindei cu fiul ei, Mihnea

Ei, şi din clipa asta eu m-am luptat să plece Ruxandra acasă. În ziua plecării, a venit o miliţiancă care mi-a spus: „Hai, ambalează-o că pleacă.” Era 1 martie ’52. Scosesem de la o fustă de la fete (…) un fir alb şi un fir roşu şi l-am legat Ruxandrei la mână, mărţişor. Ei, şi pe la zece: „Ambaleaz-o!”. Şi nu-i spălasem Ruxandrei nicio jachetă, era cârpită cu toate culorile, dacă aţi şti ce zdrenţăroasă era săraca, şi cu toate i-am le-am pus… Am băgat tot ce am avut, am scăpat de tot bagajul. N-am plâns, dar eram îngrijorată: mi-o luau acasă sau o duceau în altă parte?

 

Fragment din interviul nr. 315 din AIOCISAC cu Ioana Hudiță Berindei, realizat de Ioana Boca la 4 iunie 1996

 

Ioana Hudiță Berindei (1922-2008)

Fiica istoricului și omului politic Ioan Hu­diță

Licenta magna cum laude în istorie, in 1946, căsătorită cu istoricul Dan Berindei

A fost arestată în august 1950, împreuna cu mama sa, Emilia Hudita.

Închisă la Mi­nis­te­rul de Interne, Jilava, Văcărești și Mis­lea, Ioana Berindei avea acasa un fiu, Mih­­nea, de 2 ani, iar în inchisoarea Văcărești , la 12 aprilie 1951, a născut-o pe Ruxandra