Home » Română » Memorial » Diverse » Maramedia:Şcoala de Vară la Sighet

Maramedia:Şcoala de Vară la Sighet

posted in: Diverse
de Andreea Marcsuk 
Astazi  11 iulie la Sighetu Marmatiei au  debutat cursurile Scolii de Vara aflate la cea de-a XIV-a editie. Ca si in fiecare an evenimentul este gazduit de Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, in sala de conferinte. 

In prima faza,acestia au beneficiat de o vizita ghidat a Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei. Deschiderea oficiala a avut loc la ora 15:00. Cei prezenti au participat la   expoziţia numita „Rusaliile Negre: deportarea în Bărăgan”, realizată de Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului, în cadrul proiectului „Memoria deportărilor în România” , susţinut prin programul „Europa pentru cetăţeni.

Tot azi, in prima zi a Scolii de Vara, a avut loc o masa rotundă pe tema “Istoria ca legătură între trecut şi viitor” avandu-i ca mediatori pe Ana Blandiana, Alexandru Zub, Romulus Rusan si Ioana Boca.
Maine , 12 iulie, seria evenimentelor va fi deschisa de  Hans Bergel din München, cel care va face o paralela intre Rezistenta si literatura. In acelasi context Alexandru Zub din Iasi va prezenta   istoricii romani din inchisorile regimului comunist.

Tematica zilei de miercuri ,13 iulie, va fi legata de deportarile din Basarabia, iar cei care vor participa la aceste  dezbateri sunt Mariana Ţăranu din Chişinău, Elena Siupiur din Bucureşti, Ion Varta din Chişinău si  Gheorghe Mârzenco din Chişinău.

In ceea de-a patra zi a scolii de vara , cursurile vor debuta  cu o masă rotundă organizată în cadrul proiectului „Memoria deportărilor în România” susţinut prin programul „Europa pentru cetăţeni, dupa care vor avea loc discutii comune pe aceeasi tema.

 In zilele de vineri si sambata vor avea loc alte discutii, lucrari si evaluari ,iar duminica 17 iulie este ziua dedicata excursiilor si inchiderii oficiale a scolii.