Home » Română » Memorial » Evenimente » Membrii Cercului de Studii Muzeale al Facultății de Istorie au vizitat expoziția Dușmance ale poporului

Membrii Cercului de Studii Muzeale al Facultății de Istorie au vizitat expoziția Dușmance ale poporului

posted in: 2021, Evenimente
Duminică, 5 decembrie, membrii Cercului de Studii Muzeale al Facultății de Istorie, Universitatea București au vizitat  expoziția Dușmance ale poporului deschisă la Spațiul Expozițional al Memorialului Sighet din București.
foto: Cosmin Lazăr
,,Expoziția intitulată ,,Dușmance ale poporului” este organizată de către Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și poate fi vizitată la sediul din București, situat pe strada Jean Louis Calderon, nr. 66. Aceasta este deschisă pentru public de luni până duminică, între orele 10-18, iar intrarea este liberă.
Odată intrat în încăperile în care se desfășoară expoziția, ești întâmpinat de chipurile femeilor cărora le este dedicată expoziția, proiectate în semiîntunericul camerelor. Imaginile femeilor considerate ,,dușmance ale poporului” de către regimul comunist sunt însoțite de numeroase panouri ce expun poveștile tragice ale acestor eroine, prin apelul la memorialistică. Camerele slab luminate, pe lângă scopul practic pe care îl dețin, de a lăsa să se observe chipurile proiectate ale femeilor, conferă un sentiment de neliniște, de nesiguranță, simțit probabil și de ,,dușmancele poporului” în închisorile comuniste.
După ce treci de parter, subsol și urci scările ești ,,lovit” de lumina încăperii de la etaj ce contrastează cu semiîntunericul anterior. În acea porțiune a expoziției se găsesc diverse exponate, precum obiecte dăruite de deținute una alteia, dar și jurnale ale acestora. Cu ajutorul unor strategii arhitecturale și scenografice, este narată într-un mod accesibil povestea dramatică a femeilor victime ale represiunii comuniste, susținută de informații statistice referitoare la protagonistele expoziției. În plus, există o secțiune de cinematograf, unde rulează filme reprezentative. Atmosfera de ansamblu a expoziției este una sugestivă și apăsătoare, încărcată de emoție, oglindind trăirile celor care au suferit și îndurat pentru vina de a se fi opus regimului.

În opinia mea, deși consider că lumina slabă îngreunează într-o oarecare măsură vizibilitatea în secțiunea de jos a muzeului, recomand această expoziție ce merită vizitată și al cărei mesaj trebuie cunoscut.” – Claudia (preluare de pe pagina de facebook

Cercul de Studii Muzeale

Dușmance ale poporului, o expoziție a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței
Curator: Virginia Ion
Design expozițional: Zeppelin Design (Cosmina Goagea, Justin Baroncea, Andrei Angelescu, Emanuel Birtea, Cristina Ginara, Ioana Naniș, Radu Manelici, Alex Ivanof, Ioan Cernei, Constantin Goagea)