Home » Română » Memorial » Din "marea de amar" » ”Ne-o pus cote de nu ne-o ajuns grâul cât l-am făcut să-l dăm de cotă”

”Ne-o pus cote de nu ne-o ajuns grâul cât l-am făcut să-l dăm de cotă”

posted in: Din "marea de amar"
Țărani predând ”cotele” (Arhiva foto a Memorialului Sighet, fond Fototeca ziarului România Liberă)

Ana Herlea: Doamne, păi ne-o pus cote de nu ne-o ajuns grâul cât l-am făcut să-l dăm de cotă!

Daniel Popa: Şi cum v-aţi descurcat?

A.H.: Greu, n-aveam nici haine să tragem pe noi. Crede-mi-ţi că am rămas câteodată de n-aveam nici haine să ne schimbăm. Numaʼ Dumnezeu ştie ce greutate şi ce greu am dus numa’ din cauza comuniştilor. Că, înainte de a veni colectivuʼ aicea, zece ani de zile, pământul o fost pentru noi o sărăcie! Că ne-or pus la cote mari. Dădeam carne de porc, dădeam fân, dădeam vin, dădeam bucate, tot, tot, tot, meream și îmblăteam și ne lua grâul de-acolo, de la arie, şi veneam acasʼ cu clasa a treia. Și n-aveam bob de grâu să mâncăm.

…S-o dus bărbatuʼ cu vin la Sebeş, să deie cotă. Și i-or făcut proba şi i-or zis că nu-i destul de tare. No, dacă nu-i destul de tare, el s-o necăjit. Era unuʼ Mircea a luʼ Danciu, acolo, la Alba, cu serviciul. Şi zice: „Nene Iuliene, ce cauţi pe-aici?” Zice: „Domnule Mircea, îs foarte necăjit!” Zice: „De ce?” Zice: „Uite, am venit cu vin de cotă şi zice că nu-i destul de tare. Apăi eu ce să-i fac? Să vie la mine acasă să-l probeze tot și dacă am alt vin mai tare ca ăsta în pivniţa mea, să mi-l ieie tot! N-am băgat apă, nici nu ştiu de aşa ceva. Şi nu mi-l ia”. Zice: „Nene Iuliene, du-te şi ia o cupă de spirt şi bagă în el!”…  S-o dus şi o luat spirt şi o băgat spirt în el şi i l-o luat. S-o dus mereu până la Hunedoara, să deie cotă. Ce să facă? Păi cu aşa o batjocură nu mai biruia!

 

Fragment din interviul cu Ana Herlea, n. 10 martie 1920, din comuna Vinerea (județul Alba), țărancă.  Interviul nr. 421A2-B – 422A1 din AIOCISAC, realizat în 1996 de Daniel Popa, publicat în Pământul tuturor, pământul nimănui, Mărturii despre colectivizarea din Alba, Mureș și Hunedoara, interviuri de Daniel Popa, editor Traian Călin Uba, prefață de Romulus Rusan, Fundația Academia Civică, 2016