Home » Română » Memorial » Din "marea de amar" » Nicolae Vasilescu-Colorado

Nicolae Vasilescu-Colorado

posted in: Din "marea de amar"

n. 27 februarie 1910, Câmpulung Muscel

Inginer cu studii în SUA (Colorado School of Mines), şef al Direcţiei Tehnice a Canalului Dunăre-Marea Neagră, acuzat şi el de „crima de sabotare a propăşirii economiei naţionale” şi „crimă de ameninţarea păcii popoarelor”.

Cu toate că a fost executat, pe certificatul de moarte al ing. Vasilescu-Colorado, cu un cinism suprem, cei care l-au împuşcat au trecut la cauza morţii… tensiune arterială.

 

*
Procesele Canalului
În anii 1949 şi 1953 s-au desfăşurat o serie de procese cunoscute sub numele de “procesele Canalului”, care au decapitat intelectualitatea tehnică din conducerea Canalului Dunăre-Marea Neagră. Adevăratul scop era de a găsi nişte vinovaţi pentru eşecul proiectului faraonic, care se dovedise falimentar. De altfel, la scurt timp, lucrarea a fost închisă, fiind reluată şi finalizată abia în anii ’80.
Primul şi cel mai răsunător proces a avut loc între 29 august şi 1 septembrie 1952 şi s-a soldat cu condamnarea a zece persoane, figuri centrale în conducerea Canalului, reprezentând sectoarele cheie ale acestei întreprinderi. Cei zece au fost acuzaţi de sabotarea propăşirii economiei naţionale a RPR.
Au fost condamnaţi la moarte şi executaţi muncitorul Dumitru Nichita, ing. Aurel Rozei Rozenberg şi ing. Nicolae Vasilescu zis Colorado.
Aceeaşi pedeapsă au primit-o şi ing. Gheorghe Georgescu-Topuslău şi ing. Petre Cernătescu, însă au fost graţiaţi.
Sub aceeaşi acuzaţie, “crimă de sabotare a propăşirii economiei naţionale”, au fost condamnaţi şi ing. Nicolae Frangopol (muncă silnică pe viaţă), ing. Mircea Ciorapciu (muncă silnică pe viaţă), ing. Oprişan Ionescu (25 de ani muncă silnică), ing. Constantin Niţescu (25 de ani muncă silnică) şi muncitorul Petre Vieru (20 de ani muncă silnică).
În fiecare atom al acestui univers de suferinţă se ascunde un om, o biografie care trece prin cercurile infernului, dar îşi păstrează gândurile, sentimentele şi memoria proprie.