Home » Română » Memorial » Din "marea de amar" » Paul Florea Marin

Paul Florea Marin

posted in: Din "marea de amar"
Paul Florea Marin, fotografie de la arestare

(27 noiembrie 1931, Baia Mare – 9 noiembrie 1954, închisoarea-spital Văcărești)

 

A multiplicat mai multe manifeste anticomuniste şi a scris un text despre situaţia reală din România pe care l-a dat unor delegaţi străini participanţi la Festivalul Tineretului din august 1953.

A fost arestat la 29 ianuarie 1954, pe când era student în anul IV la Facultatea de Geologie

Marin îi va spune la câteva luni de la arestare unuia dintre colegii de celulă – declarație consemnată în dosarul de anchetă penală – că a fost supus unei anchete continue timp de 17 zile, că nu i s-a permis să doarmă noaptea, iar în timpul zilei era obligat să se învârtă în cerc în celulă. A urmat apoi o perioadă de bătaie.

Rechizitoriul din 16 august 1954 al Procuraturii Militare Bucureşti îl găsea vinovat pe Florin Paul Marin de ”delictul de răspândire de publicaţii interzise”.

La 9 noiembrie 1954 Paul Florin Marin moare la închisoarea-spital Văcăreşti, cu o zi înainte de pronunţarea sentinţei, moartea datorându-se torturilor la care a fost supus în timpul detenţiei.

 

 

În fiecare atom al acestui univers de suferinţă se ascunde un om, o biografie care trece prin cercurile infernului, dar îşi păstrează gândurile, sentimentele şi memoria proprie

 

© CISAC