Home » Română » Memorial » Din "marea de amar" » Paul Iliescu

Paul Iliescu

posted in: Din "marea de amar"

născut în 1934 în Bucureşti

student în anul IV la Facultatea de Medicină, secţia Centrul Medico-Militar (avea gradul de locotenent)

În 2 noiembrie 1956 a aflat de la colegul să de facultate Vasile Brânzan de manifestaţia studențească care urma să aibă loc în 5 noiembrie şi s-a dus împreună cu colegii săi în Piaţa Universităţii. A fost arestat în 12 decembrie 1956 şi condamnat – în ”lotul Ivasiuc”- , în aprilie 1957, la 1 an închisoare pentru ”agitație publică”.

După eliberare se înscrie la Politehnica din Bucureşti, profesând, după absolvire, ca inginer.

 

Prietena sa, Ana Dăneț, studentă la Facultatea de Medicină din București, avea să fie și ea o victimă colaterală, în vara anului 1959 interzicându-i-se să își susțină examenul de licență.

Studenta Dăneţ Ana din anul VI medicină, pentru legăturile sale strânse de prietenie cu elemente duşmănoase (Iliescu Paul) înainte şi după condamnare. Comisia hotărăşte să i se interzică prezentarea la examenul de stat timp de doi ani, în care timp să fie … a muncii în producţie în mediul rural. Nu se va putea prezenta la examenul de stat, după 2 ani, decât dacă va prezenta adeverinţe cu recomandări de la instituţia unde a lucrat.” (Ședinţa consiliului de conducere al I.M.F. din 23 iunie 1959, A.M.B., fond I.M.F., dosar nr. 38/1956)