Home » Română » Memorial » Revista presei » Radio România Actualități: 100 de ani de la revoluţia rusă din octombrie

Radio România Actualități: 100 de ani de la revoluţia rusă din octombrie

posted in: Revista presei
adrian-marchis-maramures

“100 de ani de represiune”, afişul conferinţei foto: radio Cluj

La Sighetu Marmaţiei, istorici din Europa şi Statele Unite ale Americii participă în aceste zile la conferinţa ”Centenarul Revoluţiei din octombrie. 100 de ani de represiune”.

Conferinţa se desfăşoară, în mod simbolic, la Memorialul de la Sighet, creat în memoria victimelor comunismului. Corespondentul RRA Adrian Marchiş relatează că remarcabili istorici şi cercetători ai istoriei contemporane a comunismului, veniţi din România şi din alte ţări europene, s-au referit la represiunile comuniste globale.

Profesor universitar doctor Virgiliu Ţârău, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, vicepreşedinte al Colegiului CNSAS: “La Sighet, în zilele acestea, istorici români, europeni şi din afara spaţiului european dezbat pe marginea consecinţelor pe care sistemul comunist real le-a avut, atât în spaţiul sovietic, cât mai ales în spaţiul est-european şi extra-european, până la forma cea mai extremă a comunismului, din punctul de vedere al victimelor, cea a regimului khmerilor roşii din Cambodgia.”

Un spaţiu generos în conferinţa de astăzi a fost rezervat Cărţii negre a comunismului. Preşedinte al fundaţiei Academia Civică, Ana Blandiana: “Am fixat această conferinţă la Centenarul Revoluţiei din octombrie pentru ca să vorbim din punctul de vedere al victimelor ei.

Stéphane Courtois a vorbit, însă, şi despre cei 20 de ani care se împlinesc de la publicarea Cărţii negre a comunismului, care a schimbat efectiv perspectiva europeană asupra comunismului.”

Conferinţa internaţională cu tema “100 de ani de la Revoluţia din octombrie” la Memorialul Sighet, continuă şi mâine cu alte subiecte despre comunismul totalitar din Europa de Est.

 

un reportaj de Adrian Marchiș

 

 

http://www.romania-actualitati.ro/100_de_ani_de_la_revolutia_rusa_din_octombrie-108284