Home » Română » Memorial » Revista presei » Radio România Actualități: La Memorialul de la Sighet s-a dezvelit o placă comemorativă Romulus Rusan

Radio România Actualități: La Memorialul de la Sighet s-a dezvelit o placă comemorativă Romulus Rusan

posted in: Revista presei

adrian-marchis-maramures

Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet. Foto: Arhivă/Adrian Marchiș.

 

La Memorialul de la Sighet, câteva sute de foşti deţinuţi politici şi rude ale celor care au dispărut în închisorile comuniste îşi amintesc de sacrificiul lor.

S-a dezvelit o placă în memoria lui Romulus Rusan, fondator al Memorialului, şi s-a deschis o expoziţie permanentă.

Preşedintele Fundaţiei Academia Civică, Ana Blandiana: “O ediţie a Zilelor porţilor deschise altfel decât altele, prin dezvelirea unei plăci în memoria lui Romulus Rusan.

“Se va lansa o carte a lui şi se vor vernisa două săli noi, o istorie a memorialului – toate acţiunile, care au fost multe şi dramatice, care au dus la naşterea acestui memorial…

Emanoil Mihăilescu, fost deţinut politic, arhitect din Bucureşti: “Sacrificiile pe care înaintaşii noştri le-au făcut pentru Unire şi pentru toate actele importante de care ţara asta s-a bucurat au fost mult superiori generaţiilor de astăzi.

“Din păcate, cei de astăzi nu merită nici denumirea de clasă politică, pentru că nu sunt o clasă politică, n-au conştiinţă naţională, nu iubesc această ţară, pe care o lasă să se prăbuşească şi sprijină prăbuşirea – asta mă doare cel mai mult”.

La această oră în Cimitirul Săracilor, preoţi ortodocşi şi greco-catolici oficiază o slujbă de pomenire a eroilor martiri.

 

 

 

http://www.romania-actualitati.ro/la_memorialul_de_la_sighet_s_a_dezvelit_o_placa_comemorativa_romulus_rusan-103061