Home » Română » Memorial » Din "marea de amar" » Radu Roșculeț

Radu Roșculeț

posted in: Din "marea de amar"

n. 22 septembrie 1895, Nistoreşti, Constanţa – m. 7 februarie 1951, închisoarea Sighet

Fruntaş al Partidului Naţional Liberal-Tătărescu, avocat, ministru al Cultelor (noiembrie 1946 –
noiembrie 1947)

Arestat în cadrul operaţiunii din noaptea de 5/6 mai 1950, a fost încarcerat în Penitenciarul Sighet la 8 mai.

 

 

 

După nouă luni de la arestare, nemaiputând să suporte regimul inuman de detenţie s-a sinucis într-una din celulele închisorii. Avea 56 de ani.

În timpul anchetei desfăşurate la Sighet în primăvara anului 1955, referitor la moartea fostului ministru s-au stabilit următoarele: „Deţinutul Radu Roşculeţ la 7 februarie 1951 s-a sinucis prin ştrangulare, conform celor declarate de comandantul penitenciarului, lt. maj. Ciolpan Vasile şi plut. Rusneac Mihai, oficiant sanitar. În procesul-verbal de deces al deţinutului Radu Roşculeţ se arată că a decedat din cauza insuficienţei circulatorii şi a sincopei cardiace. Procesul verbal este semnat de comandantul penitenciarului, de doctorul Sever Roxin, medicul primar al spitalului şi de dr. Lungu Iosif, medicul penitenciarului. Cauza decesului e trecută în fals în procesul-verbal, iar comandantul penitenciarului a declarat că din superficialitate nu s-a trecut cauza adevărată a decesului”.
În actul de moarte întocmit retroactiv, la 20 iulie 1957, la rubrica cauza morții se menţionează: „Insuficienţă circulatorie prin sincopă cardiacă”.