Home » Română » Memorial » Din "marea de amar" » Radu Surdulescu

Radu Surdulescu

posted in: Din "marea de amar"
Radu Surdulescu, fotografie de la arestare (Arhiva foto a Memorialului Sighet)

(n. 1938, Bucureşti)

În toamna anului 1956 era  student în anul II la Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti.

A participat în ziua de 5 noiembrie 1956 la manifestaţia studenţească eşuată din Piaţa Universităţii.

Împreună cu câţiva colegi, au redactat apoi nişte manifeste antisovietice pe care intenţionau să le difuzeze a doua zi. A fost arestat la 6 noiembrie 1956 şi condamnat, în procesul „lotului Rusiecki”, la 3 ani închisoare. A fost eliberat din închisoarea Gherla în 1958.

 

 

***

Lotul Rusiecki

Tribunalul Militar Bucureşti pronunţa, la 23 mai 1957, sentinţa în procesul în care au fost implicaţi studenţii de la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, arestaţi noiembrie 1956: Dan Mugur Rusiecki , şeful lotului, a fost condamnat la 4 ani închisoare, Radu Surdulescu  şi Florin Caba, la 3 ani închisoare, Alexandru Malinescu, student an I I.A.T.C. şi Eugenia Florescu, la 2 ani închisoare, Mircea Tatos, Aurel Moldovan  şi Dan Constantin Stavarache  la câte 1 an închisoare corecţionala, Paul Mitroi, Alexandru Dincă şi Mihai Cezar Busuioc, la 6 luni închisoare, iar Radu Gabrea, Vladimir Trifu  şi Marin Stănescu au fost achitaţi.

citeşte şi

Generaţia’56 

Dan Mugur Rusiecki 

Eugenia Florescu 

În fiecare atom al acestui univers de suferinţă se ascunde un om, o biografie care trece prin cercurile infernului, dar îşi păstrează gândurile, sentimentele şi memoria proprie.