Home » Română » Memorial » Diverse » RFI: Legiunea de Onoare pentru Ana Blandiana

RFI: Legiunea de Onoare pentru Ana Blandiana

posted in: Diverse

• Ana Blandiana primeşte Legiunea de Onoare, cea mai înaltă distincţie civilă din Franţa. • Poeta este preşedintele Fundaţiei Academia Civică. • Ea stă la originea Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului şi a Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet.
 

Scriitoarea Ana Blandiana va primi miercuri, 30 septembrie Legiunea de Onoare, cea mai înaltă distincţie civilă din Franţa.

Potrivit ambasadei din Hexagon, Franţa aduce astfel un omagiu preşedintelui Fundaţiei Academia Civică, fundaţie care stă la originea Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului şi a Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet.
“Mă simt destul de ciudat. În primul rand, mi se pare – nu ştiu sigur dacă am dreptate – dar există o oarecare incompatibilitate între condiţia de poet şi cea de persoană care primeşte onoruri. Nu sunt obişnuită cu onorurile mai mult decât literare”, spune Ana Blandiana (audio) la RFI.

“Vreau să vă spun însă un lucru care mi se pare mult mai important. Sunt convinsă că unul din motivele primirii mele în Legiunea de Onoare este existenţa Memorialului de la Sighet, iar dacă e aşa, înseamnă că această onoare trece prin mine asupra sutelor de mii de vieţi distruse, cărora eu le-am închinat ultimii 16 ani din viaţa mea, creând primul memorial al victimelor comunismului din lume”, declară poeta.

“Sunt convinsă că în afară de scriitorul care sunt şi care primeşte distincţia, acest argument a tras greu la cântar, pentru că sunt convinsă că Franţa care a avut întotdeauna cultul libertăţii mă distinge pentru capacitatea şi încăpăţânarea de a-mi transforma libertatea interioară, de a găsi mijloacele pentru a-mi transforma libertatea interioară în libertăţi concrete”, conchide Ana Blandiana.

 www.rfi.ro