Home » Română » Memorial » Diverse » RFI: Memorialul Sighet vine la Bucureşti

RFI: Memorialul Sighet vine la Bucureşti

posted in: Diverse

Memorialul victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet este unul dintre cele mai importante locuri de păstrare a memoriei continentului, după memorialul de la Auschwitz şi memorialul Păcii de la Caen, din Franţa. Iniţiat în 1992 de Ana Blandiana, Memorialul este format dintr-un muzeu situat în fosta închisoare politică de la Sighet şi un Centru internaţional de Studii asupra comunismului.

Sălile muzeului tratează regimul totalitar-comunist, represiunea şi rezistenţa anticomunistă prin abordări tematice: distrugerea partidelor politice, Securitatea, deportarea în Bărăgan, rezistenţa anticomunistă din munţi, urmărirea oamenilor de cultură sînt doar cîteva dintre temele discursului muzeal.

În cadrul expoziţiei de la Bucureşti vor fi expuse fotografii ale închisorii de la Sighet, imagini cu deportaţi şi domiciliile lor obligatorii, lista scriitorilor interzişi din 1945 şi cărţi editate de Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului. O altă componentă a expoziţiei se referă la Istoria Războiului Rece. În plus va fi prezentată şi prima prima versiune a monumentului « Cortegiul Sacrificaţilor ».

Expoziţia a mai fost prezentată în această formulă la Institutul Totalitarismului din Dresda, la Arhiva Open Society din Budapesta, la Institutul de Istorie Contemporană din Praga şi la Casa Întâlnirilor cu Istoria din Varşovia. Este pentru prima dată cînd Memorialul de la Sighet prezintă, la Bucureşti, o expoziţie atît de amplă.

http://www.rfi.ro/articol_78.html