Home » Română » Memorial » Din "marea de amar" » SABIN IVAN

SABIN IVAN

posted in: Din "marea de amar"

(19 ianuarie 1926, Turnu Severin – 6 mai 2012, Constanţa)

 

 

 

 

 

Student la Facultatea de Medicină din Cluj, a fost arestat de Securitatea Turnu Severin pentru apartenenţa la organizaţia anticomunista „Graiul Sângelui” condusă de generalul N. Ciupercă. A reuşit să fugă de sub escortă  şi a venit la Bucureşti.

A fost arestat la 5 aprilie 1949 din Piaţa Romană şi a fost anchetat la MAI. A fost condamnat la 7 ani temniţă grea pentru uneltire contra ordinii sociale. Despre proces Sabin Ivan îşi aducea aminte în cartea sa de memorii, „Pe urmele adevărului” că a fost o veritabilă „mascaradă” şi dădea exemplul avocatului Paraschivescu-Bălăceanu care îşi începea de obicei pledoaria astfel: „Onorată curte, vreau mai întâi să mulţumesc organelor de securitate în numele meu şi al colegiului pentru că au pus mâna pe aceşti bandiţi care au încercat să uzurpe orânduirea socialistă”.

Detenţia a executat-o la penitenciarul Jilava şi lagărele Poarta Albă, Peninsula, Valea Neagră. A trecut prin brigăzile de torţionari Griga şi Ion Bogdănescu (brigăzile 13 – 14) şi Vasile Matei. După închiderea Canalului, a fost dus la Gherla şi apoi la Oradea. A fost eliberat în 2 aprilie 1956 şi a terminat Medicina, devenind în timp autorul unor cărţi de specialitate.

După 1992 a fost ales senator de Constanţa şi a făcut parte din comisia de anchetă a evenimentelor de la 13-15 iunie 1990.

 

În fiecare atom al acestui univers de suferinţă se ascunde un om, o biografie care trece prin cercurile infernului, dar îşi păstrează gândurile, sentimentele şi memoria proprie.