Home » Română » Memorial » Revista presei » Sibiul.ro: Rusaliile Negre la sediul FDGR

Sibiul.ro: Rusaliile Negre la sediul FDGR

posted in: Revista presei


Sibienii sunt invitati sa vizualizeze cele 28 de panouri cu fotografii, parte a expozitiei `Rusaliile negre: deportarea in Baragan` care a fost amplasata in interiorul sediului FDGR, de pe strada Gen. Magheru, din Sibiu.
Expozitia `Rusaliile Negre: deportarea in Baragan` este alcatuita din 28 de panouri in care sunt expuse cronologic si tematic: situatia internationala din anii 50 (ruperea lui Tito de Kominformul stalinist), elaborarea planului de `dislocare`, alcatuirea `listelor negre`, pregatirea si executarea deportarii, viata in Baragan, cladirea caselor, procurarea apei si mancarii, scoala, munca, inmormantarile, in sfarsit `Domiciliul obligatoriu`. Textele explicative sunt completate de sute de fotografii, harti si obiecte, toate provenind din banca de date a Centrului International de Studii asupra Comunismului, arata organizatorii acestei expozitii.
La Sibiu, colajul de fotografii si informatii a fost adus de catre Asociatia fostilor detinuti politici din Romania – filiala Sibiu, in colaborare cu FDGR Sibiu. `Si minoritatea germana a avut de suferit de pe urma acestor deportari. Intre fotografiile din cadrul expozitiei pot fi vazute astfel de marturii. Am decis sa aducem aceasta expozitie acum, la Sibiu, pentru a ne lega si de programul «Scoala, altfel», care se deruleaza zilele acestea. Elevii sibieni si nu numai sunt invitati sa vada aceasta expozitie`, spune Helmut Lerner, referent cultural al Forumului Democrat al Germanilor Sibiu.
Amplasata in holurile sediului FDGR de azi, expozitia va fi deschisa timp de aproximativ trei saptamani, pana in 20 aprilie. Vernisajul este programat pentru data de 5 aprilie, de la ora 18.00

http://www.sibiul.ro/stiri-locale/rusaliile-negre-la-sediul-fdgr/44143/