Home » Română » Memorial » Din "marea de amar" » Sora Clara: În momentul acela, celălalt anchetator, un căpitan, mi-a dat o lovitură aşa de puternică în piept, că am simţit că ceva a plesnit. Atât am spus: „Simt că a plesnit ceva în piept şi simt sânge în gură”.

Sora Clara: În momentul acela, celălalt anchetator, un căpitan, mi-a dat o lovitură aşa de puternică în piept, că am simţit că ceva a plesnit. Atât am spus: „Simt că a plesnit ceva în piept şi simt sânge în gură”.

posted in: Din "marea de amar"
Sora Clara, fotografie de la arestare

Pe urmă, într-o seară, era în 7 decembrie atunci, la ora 7, la o altă anchetă, mi-au cerut să spun de episcopi, şi mai ales de episcopul Dragomir. Şi eu nu puteam să spun. „Nu ştiu. Nu ştiu. Nu ştiu”. Şi mă tot băteau. De la ora 7 până la 10 m-a bătut un căpitan gras. Era aşezat pe masa de anchetă şi avea la bocanci nişte fier aşa, în colţuri, cu care mă lovea în fluierul picioarelor – se văd şi acum urmele. Mă bătea şi cu pumnii. Mi-a dat un pumn aşa de tare la urechea stângă, că atât am zis: „Nu mai aud cu urechea. Am simţit că a pocnit ceva şi nu mai aud cu o ureche”. Mă anchetau la etajul patru, la Ministerul de Interne – Ministerul de Interne era pe-atunci lângă Palatul Regal. Anchetatorul mi-a arătat Biserica Italiană, că era vizavi, şi m-a întrebat dacă eu cunosc biserica. Zic: „Da, o cunosc”. Nu erau perdelele trase. Fiind noapte, întuneric, se vedea. Şi s-a dus locotenentul-major care mă ancheta, anchetatorul meu, să tragă perdeaua. În momentul acela, celălalt anchetator, un căpitan, mi-a dat o lovitură aşa de puternică în piept, că am simţit că ceva a plesnit. Atât am spus: „Simt că a plesnit ceva în piept şi simt sânge în gură”.

 

Din ”Christus Vincit!” sau despre puterea credinței în închisorile comuniste

Sora Clara (Catrina Laslău) în dialog cu Aurora Sasu
Editor și studiu introductiv Virginia Ion
Fundația Academia Civică, 2023