Home » Română » Memorial » Din "marea de amar" » Sorin Tulea

Sorin Tulea

posted in: Din "marea de amar"
Sorin Tulea, fotografie din anii 70 (Arhiva foto a Memorialului Sighet)

(1915-?)

absolvent al Școlii Politehnice din București și al Școlii de Aviație

aviator militar, locotenent-comandor, inginer de aviație la IAR Brașov

Arestat în 1948, a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru ”înaltă trădare”.

A fost încarcerat la Malmaison, Jilava Uranus, Aiud, Gherla, iar la eliberare a fost trimis cu domiciliu obligatoriu la Lătești.

 

***

 

Am 80 de ani (interviul a fost realizat în 1995, n.ed.), sunt inginer de meserie, sunt pilot, fost pilot de bombardament  am grad în aviaţie, în momentul de faţă, de locotenent-comandor, iar ca specialitate de inginerie sunt inginer aeronautic.

Tatăl meu a fost colonel de artilerie, venit în Bucureşti prin 1918, eu sunt născut la Roman în 1915.

Am făcut studiile în Bucureşti, am fost un timp inginer la uzinele IAR din Braşov, am făcut doi ani şi jumătate de război, 15 ani şi jumate şi 7 luni de închisoare şi acum sunt pensionar.

…Şiam că sunt urmărit de Securitate, ca și alți colegi aviatori. Și atuncea am plecat la Braşov, la nişte prieteni, m-am retras acolo.  Dar m-au găsit și acolo. Şi într-o zi, eram cu motocicleta pe stada Lungă la Braşov, a venit o maşină din spate, am simţit că sunt urmărit. Am luat-o la goană cu motocicleta, ăia după mine exact ca-n filmele astea seriale acuma, eu pe motocicletă ei, cu maşina. La un moment dat m-au depăşit, mi-au tăiat drumul, s-au dat jos vreo 4 din maşină cu pistoalele în mână, şi m-au luat pe sus în mijlocul străzii Lungi la Braşov. Lumea a rămas cu gura căscată pe trotuar când au văzut toată scena asta. M-au luat la Bucureşti, la Malmaison, cercetări, proces…

La proces eram într-n grup din care nu cunoşteam mai pe nimeni. Era un prieten de-al meu din aviaţie care însă era deja gata plecat în străinătate. Şi mai era fostul şef al gării Braşov, un fost schior din Braşov, că am uitat precis cum îl chema, pe urmă un locotenent sau un căpitan de la Vânătorii de munte, fel de fel de figuri din aste pe care nu-i văzusem niciodată şi pe care atuncea i-am cunoscut.

Am fost condamnat la 15 ani pentru înaltă trădare.

Am făcut 11 luni de închisoare la Malmaison, după care câteva zile la Jilava, după care 2 sau 3 luni de zile la închisoarea de la Uranus – eram acolo atuncea în vederea procesului -, după care iar m-au dus la Jilava, după care am ajuns la Aiud. Şi la Aiud am stat, din 15 ani, am stat 13 şi jumătate. La un moment dat ne-a mutat la Gherla. La Gherla am stat vreo 4 luni după care iar ne-a adus înapoi la Aiud. Şi după 15 ani m-au dat afară de la închisoare, adică nu m-a dat afară, m-a dus întâi în domiciliu obligatoriu în Bărăgan, la Lătești.

 

Fragment dintr-un interviu cu Sorin Tulea, realizat de Liana Petrescu în 1995 în Arhiva de Istorie Orală a Memorialului Sighet, interviul nr. 150

 

 

Citește și Povestea motocicletei proiectate de deținuții politic de la Aiud