Home » Română » Memorial » Din "marea de amar" » Vasile Stoica

Vasile Stoica

posted in: Din "marea de amar"
Vasile Stoica, fotografie de la arestare (sursă foto: Ziarul Lumina)

n. 1 ian. 1889, Avrig (Sibiu) – m. 27 iul. 1959, închisoarea Jilava

 

diplomat, militant pentru unirea Transilvaniei cu România, membru al delegației române la tratativele de pace de la Paris din 1919, ambasador în Albania, Bulgaria, Țările Baltice, Turcia, Olanda, membru al delegației României la Conferința de Pace de la Paris (1946)

 

În 1948 este încarcerat pentru 36 de luni fiind acuzat de ”trecere frauduloasă a frontierei”.

Este arestat la 19 iunie 1958. Prin sentința nr. 1313/1958 a Tribunalului Militar București este condamant la 10 ani închisoare corecțională pentru „uneltire contra ordinii sociale”. Închis la Jilava unde moare la 27 iulie 1959.

 

”Vasile Stoica s-a stins cu zile, la Jilava, septuagenar, însă plin de idei şi de proiecte. A făcut o infecţie la picior, din cauza unei rosături de zeghe, n-a primit asistenţa necesară şi a murit în infirmeria închisorii. Nu am văzut însă la el niciun gest de incriminare, niciun gând vindicativ. Omul înţelegea că lucrurile s-au schimbat, că trebuie să reziste cât mai demn, el şi familia lui.”

Fragment dintr-un interviu cu Alexandru Zub realizat de Ioana Boca, 2002 (Arhiva de Istorie Orală a Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului) și publicat în Alexandru Zub la Sighet, editori Andrea Dobes şi Ioana Boca, cuvânt înainte de Romulus Rusan, colecţia Istorie Orală, Fundaţia Academia Civică, 2012