Home » Română » Memorial » Diverse » Ziarul de Iaşi: “Recviem pentru taranul roman”, la Muzeul Unirii

Ziarul de Iaşi: “Recviem pentru taranul roman”, la Muzeul Unirii

posted in: Diverse

Muzeul Unirii gazduieste, incepind de ieri, expozitia “Recviem pentru taranul roman. Taranii si comunismul”, realizata de Centrul International

de Studii asupra Comunismului cu ocazia implinirii, in 2009, a 60 de ani de la colectivizarea fortata. Expozitia poate fi vizitata pina pe 26 februarie.

 

Centrul Cultural Francez a adus la Iasi expozitia “Recviem pentru taranul roman. Taranii si comunismul”, realizata in cadrul Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei, in colaborare cu fililalele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Timis si Arad.

Expozitia cuprinde 15 planse cu documente de arhiva, fotografii de epoca  si o harta a rascoalelor taranesti din anii 1942-1969. Ea are rolul de a reconstitui, pe baza marturiilor istorice existente, lumea rurala romaneasca afectata de colectivazarea impusa de regimul

comunist. Vernisajul expozitiei va avea loc joi, 28 ianuarie, de la ora 18.00, in prezenta directorului executiv al Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei-Sighet, Ioana Boca.

 

Academicianul Alexandru Zub, directorul Institutului de Istorie “A.D. Xenepol” din Iasi, va participa in calitate

de invitat. Vernisajul expozitiei “Recviem pentru taranul roman. Taranii si comunismul” are loc in cadrul “Saptaminii memoriei”, organizata de Centrul Cultural Francez in perioada 25-29 ianuarie.

un articol de Loredana Oprea

http://www.ziaruldeiasi.ro/mozaic/recviem-pentru-taranul-roman-la-muzeul-unirii~ni63j6