Home » Română » Memorial » Diverse » Ziua – Memorial Sighet – 15 ani

Ziua – Memorial Sighet – 15 ani

posted in: Diverse

Primul memorial al victimelor comunismului din lume implineste 15 ani de la infiintare, prilej cu care este organizat, azi, la pranz, in Sala Oglinzilor de la Uniunea Scriitorilor un moment aniversar.

“La 29 ianuarie 1993, exact in urma cu 15 ani, participand ca invitat la o conferinta pentru drepturile omului la Strasbourg, am avut o intrevedere cu doamna Catherine Lalumiere, secretar general – in acel timp – al Consiliului Europei. I-am propus – si a acceptat – un proiect de transformare a unei foste inchisori comuniste, aceea de la Sighet, devenita de-a lungul anilor o ruina respingatoare – intr-un muzeu al victimelor comunisului”, povesteste Ana Blandiana reprezentanta Memorialului Sighet si al Academiei Civice.

La Uniunea Scriitorilor va fi lansat un DVD, reprezentand o vizita virtuala a Memorialului Sighet, intitulat “Muzeul de luat acasa”, iar in holul de la parterul cladirii din Calea Victoriei va fi deschisa o expozitie de la Sighet, reflectand aspecte privind represiunea impotriva scriitorilor. (L.D.)

 

stirea aparuta in “Ziua”, 29 ianuarie 2008, www.ziua.ro