Home » Română » Centrul de Studii » Ziua Memoriei » Ziua Memoriei 2009

Ziua Memoriei 2009

posted in: Ziua Memoriei

img_6310Joi, 28 mai 2009, de Înălţarea Domnului, a avut loc Ziua Memoriei, o zi a celor ce au trecut prin închisorile şi deportările comuniste sau au luptat în rezistenţă împotriva comunismului. Evenimentul a debutat cu o serie de dezbateri şi discuţii moderate de directorul Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului, Romulus Rusan. În cadrul acestora au luat cuvântul: Octav Bjoza, preşedintele AFDPR; Vasile Ilica, de la Asociaţia Pro-Basarabia şi Bucovina, Petru Grior, preşedintele Societăţii „Golgota” din Cernăuţi şi Stefan Rotaru, preşedintele Fundaţiei Pro-Radauti, care au vorbit despre victimele terorii staliniste din Bucovina istorică, Ioana Raluca Voicu Arnăuţoiu, Teofil Botlung, lider al AFDP Timişoara, Paul Mitroi, fost avocat al poporului, şi alţii.

Cu această ocazie, au fost deschise la Memorialul Sighet două expoziţii temporare: „Ţăranii şi comunismul”, expoziţie realizată de Romulus Rusan, directorul Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Sighet la 60 de ani de la începutul procesului de colectivizare, şi „50 de ani de la execuţia membrilor grupului Arnautoiu”, dedicată grupului de rezistenţă „Haiducii Muscelului” condus de fraţii Arnautoiu, vernisata de Ioana Raluca Voicu Arnautoiu, şi a fost lansată cartea „Colectivizarea în Maramureş. Mărturii de istorie orală”.

Comemorarea s-a încheiat cu un serviciu religios oficiat de preotii ortodocsi Gavril Burzo şi Vasile Pop şi preotul greco-catolic Marius Visovan la Cimitirul Săracilor şi sfinţirea unei troiţe închinate ţăranilor victime ale comunismului.

La această întâlnire omagiala au luat parte peste 150 de foşti deţinuţi politici din întreaga ţară.

A doua zi, 29 mai, a avut loc o masă rotundă „Comunismul în oglindă celor 20 de ani”, organizată în colaborare cu Universitatea de Nord, Baia Mare. În deschiderea acesteia, Romulus Rusan, împreună cercetători din cadrul Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului, Ioana Boca, Andreea Carstea, Angela Bilcea, Virginia Ion, Răzvan Ionescu, a făcut o prezentare a activităţii din cei 16 ani de existenţa a Centrului de Studii. Dezbaterea a fost continuată de Călin-Andrei Mihăilescu, prof. dr. la University of Western Ontario, Canada, Cosmin Budeanca, dr. Şef Seviciu Muzee-Memorie, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România, Liviu Ioan Stoiciu, scriitor şi publicist, conf. dr. George Achim şi lector dr. Crina Bud, de la Universitatea de Nord, Baia Mare. La discuţii au luat parte foşti deţinuţi politici şi studenţi de la Universitatea de Nord din Baia Mare.