Home » Română » Memorial » Din "marea de amar" » Teofil Botlung

Teofil Botlung

posted in: Din "marea de amar"

 54(1934, Siliştea, Bucovina-2010, Timișoara)

A fost arestat la 9 aprilie 1953 pentru apartenenţa la organizaţia anticomunistă de elevi „Granitul României” şi condamnat la 8 ani temniţă grea pentru „uneltire contra ordinii sociale”

A fost deţinut în perioada 1953-1964 şi a trecut prin următoarele spaţii de recluziune: Aiud, colonia Capu Midia, mina Valea Nistrului, Timişoara, Gherla, coloniile de muncă din Balta Brăilei (Periprava – Grind). Ca o pedeapsă suplimentară, mama sa a fost încarcerată de asemenea trei ani de zile şi suspusă la numeroase şicane şi privaţiuni. Eliberat la expirarea pedepsei, în aprilie 1961, a fost trimis cu domiciliu obligatoriu la Lăteşti, în Bărăgan, pentru trei ani. În 1971 a avut parte de o nouă condamnare de 6 ani pentru „propagandă împotriva orânduirii socialiste”, din care a executat un an şi trei luni, la penitenciarele Văcăreşti şi Aiud.

 

din Muzeul Sighet: Sala 46 – Articolul 209

 

 

 

În fiecare atom al acestui univers de suferinţă se ascunde un om, o biografie care trece prin cercurile infernului, dar îşi păstrează gândurile, sentimentele şi memoria proprie

 

© CISAC, 2016