Home » Română » Memorial » Din "marea de amar" » 13/14 octombrie 1952: Aurel Rozei, Nicolae Vasilescu-Colorado şi Dumitru Nichita sunt executați la Constanţa.

13/14 octombrie 1952: Aurel Rozei, Nicolae Vasilescu-Colorado şi Dumitru Nichita sunt executați la Constanţa.

posted in: Din "marea de amar"
Imagine din expoziția Canalul Dunăre-Marea Neagră. Un cimitir programat

În vara lui 1952, autoritățile comuniste au decis închiderea Canalului, şi, pentru că trebuiau găsiţi ţapi ispăşitori pentru eşecul acestui proiect, în august-septembrie au fost fabricate două procese, soldate cu 500 ani de condamnări şi trei execuţii. Victimele: personalul tehnic şi muncitorii Canalului, acuzaţi de sabotaj şi chiar de spionaj în favoarea „cercurilor imperialiste”.

Procesele au fost instrumentate de colonelul Mişu Dulgheru, şeful secţiei Anchete a Securităţii, la indicaţia expresă a lui Iosif Chişinevschi, Alexandru Drăghici şi a conducerii Securităţii.

Primul şi cel mai răsunător proces a avut loc între 29 august şi 1 septembrie 1952 şi s-a soldat cu condamnarea a zece persoane, reprezentând sectoarele cheie ale Canalului. Cei zece au fost acuzaţi de sabotarea propăşirii economiei naţionale a RPR.

Au fost condamnaţi la moarte şi executaţi mecanicul de locomotivă Dumitru Nichita, ing. Aurel Rozei Rozenberg şi ing. Nicolae Vasilescu zis Colorado.

Aceeaşi pedeapsă au primit-o şi ing. Gheorghe Georgescu-Topuslău şi ing. Petre Cernătescu, care însă au fost graţiaţi.

Sub aceeaşi acuzaţie, “crimă de sabotare a propăşirii economiei naţionale”, au mai fost condamnaţi şi ing. Nicolae Frangopol (muncă silnică pe viaţă), ing. Mircea Ciorapciu (muncă silnică pe viaţă), ing. Oprişan Ionescu (25 de ani muncă silnică), ing. Constantin Niţescu (25 de ani muncă silnică) şi muncitorul Petre Vieru (20 de ani muncă silnică).

 

Condamnaţi la moarte în primul proces, ing. Aurel Rozei, ing. Nicolae Vasilescu-Colorado şi mecanicul Dumitru Nichita au fost executaţi în noaptea de 13/14 octombrie 1952, la Constanţa.

 

Aurel Rozei (n. 27 noiembrie 1907, Galaţi)

Specialist în planificare cu studii în Franţa. A fost arestat la 29 iulie 1952 şi condamnat pentru „sabotarea propăşirii economiei naţionale” şi „crimă de ameninţarea păcii popoarelor”.

 

Nicolae Vasilescu-Colorado (n. 27 februarie 1910, Câmpulung Muscel)

Inginer cu studii în SUA (Colorado School of Mines), şef al Direcţiei Tehnice a Canalului Dunăre-Marea Neagră, acuzat şi el de „crima de sabotare a propăşirii economiei naţionale” şi „crimă de ameninţarea păcii popoarelor”.

Cu toate că a fost executat, pe certificatul de moarte al ing. Vasilescu-Colorado, cu un cinism suprem, cei care l-au împuşcat au trecut la cauza morţii… tensiune arterială.

 

Dumitru Nichita (n 27 octombrie 1913, Constanţa)

Mecanic de locomotivă. În momentul arestării, în 1952, lucra la Direcţia Generală a Canalului. A fost acuzat de „sabotarea propăşirii economiei naţionale” şi „difuzarea în scopuri duşmănoase a unor zvonuri calomnioase la adresa regimului”.