Home » Français » Centre d’Etudes » Un livre pour chaque jour » Analele Sighet 10: Anii 1973-1989. Cronica unui sfârşit de sistem. Vasile Paraschiv, Testamentul meu politic

Analele Sighet 10: Anii 1973-1989. Cronica unui sfârşit de sistem. Vasile Paraschiv, Testamentul meu politic

Vasile Paraschiv (Ploieşti)
Testamentul meu politic

Copiilor de la şcoala numărul 21 din Ploieşti, de la Şcoala de Vară din Sighet şi de la toate şcolile şi facultăţile din România

1. Să nu iertaţi şi să nu uitaţi niciodată perioada grea a dictaturii comuniste din România anilor 1944-1989, crimele şi nelegiuirile regimului comunist, suferinţele şi umilinţele cumplite create de această dictatură poporului român timp de 45 de ani, şi care au fost cele mai mari şi mai numeroase crime şi nelegiuiri şi suferinţe din istoria sa zbuciumată.
2. Să luptaţi şi să fiţi activi în viaţă pentru ca ceea ce s-a întâmplat atunci să nu se mai repete niciodată în istoria ţării noastre.
3. Să luptaţi pentru apărarea drepturilor omului în România, pentru dreptate şi libertate, democraţie şi demnitate, pentru adevăr.
4. Să nu vă temeţi şi să nu vă fie frică niciodată de persecuţii şi de represiune, atunci când cauza voastră, cererile formulate de voi sunt întemeiate pe lege.
5. Să luptaţi pentru apărarea valorilor morale ale Revoluţiei Române din Decembrie 1989, pentru care şi-au vărsat sângele şi şi-au dat viaţa peste 1200 de tineri ca voi; dreptate şi libertate, democraţie şi demnitate, adevărul în locul minciunilor (transparenţă totală în toate domeniile vieţii voastre politice, economice şi sociale), şi o viaţă mai bună pentru toţi cetăţenii ţării.
6. Să nu puneţi niciodată interesele voastre personale deasupra intereselor generale ale ţării şi poporului nostru.
7. Să fiţi cetăţeni oneşti în viaţă, oameni cinstiţi şi corecţi, gata oricând să dovediţi spirit de sacrificiu pentru cauza şi interesele altora, ale poporului nostru.
8. Să învăţaţi de la dascălii voştri tot ce este mai frumos, mai bun şi nobil în viaţă şi să le aplicaţi în practică.
9. Să urmaţi exemplul eroilor şi martirilor poporului român.
 10. Să învăţaţi foarte bine carte, căci concurenţa este mare şi grea, să obţineţi numai succese la învăţătură şi să ajungeţi specialişti mari, de vază, oameni competenţi şi cu renume internaţional, conducători ai României.
 11. Asta este tot ce pot să vă las eu vouă moştenire: LUPTA MEA, SFATUL, IDEILE ŞI EXEMPLUL MEU PERSONAL.

Vasile Paraschiv
5 martie 1999

Analele Sighet 10: Anii 1973-1989. Cronica unui sfârşit de sistem, editor Romulus Rusan, Fundaţia Academia Civică, 2003