Home » English » Memorial » Press Review » Chisinau.md: Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă şi primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava au participat la deschiderea Expoziţiei „Memoria ca formă de justiţie”

Chisinau.md: Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă şi primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava au participat la deschiderea Expoziţiei „Memoria ca formă de justiţie”

posted in: Press Review

Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă şi primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava au participat marţi, la Biblioteca Naţională a Moldovei la deschiderea Expoziţiei „Memoria ca formă de justiţie”, realizată de Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, ca un rezumat al represiunii comuniste din România, a autorilor Ana Blandiana şi Romulus Rusan.

Expoziţia a fost realizată graţie unui parteneriat dintre Primăria municipiului Chişinău şi Institutul Cultural Român, în contextul sărbătoririi zilei de 27 martie 1918, la 94 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Vernisajul expoziţiei a avut loc în toamna anului trecut în Parlamentul European de la Bruxelles. 

În alocuţiunea sa, primarul Dorin Chirtoacă a adus un omagiu celor care au avut de suferit în urma represiunilor regimului comunist, amintind că un popor care nu-şi cunoşte istoria nu are decât să o repete, iar un popor care nu-şi cunoaşte trecutul nu are viiitor. „Prin această expoziţie dorim să oferim posibilitatea tuturor celor interesaţi, în special generaţiei tinere să vină, să vadă, să cunoască, ceea ce a însemnat teroarea roşie”.

La rândul său, primarul de Alba Iulia, Mircea Hava, a ţinut să menţioneze că: “expoziţia ar trebui dusă în satele din România şi Basarabia, pentru a învăţa cine suntem şi de unde venim”.

În contextul zilei de 27 martie, la biblioteca Alba-Iulia a avut loc lansarea Cărţii „Coroana din cenuşă – o sută de poeme de patrie şi dor”, a autoarei Maria Augustina Hâncu. Apariţia cărţii a avut loc cu suportul financiar al Consiliului Judeţean Alba. La eveniment au participat primarul general, Dorin Chirtoacă,  primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ioan Dumitrel, reprezentanţi ai Ambasadei Române la Chişinău, ai Direcţiei Cultură a Primăriei, Uniunii Scriitorilor, cititori ai bibliotecii.

În perioada 26 – 28 martie curent, o delegaţie din Alba Iulia se află în vizită la Chişinău, pentru a participa la acţiunile consacrate sărbătoririi a 94 de ani de la unirea Basarabiei cu România.

 

 

 

http://www.chisinau.md/libview.php?l=ro&idc=403&id=4098