Home » Română » Memorial » Evenimente » Conferința Comunismul și consecințele sale, suținută de Thierry Wolton

Conferința Comunismul și consecințele sale, suținută de Thierry Wolton

posted in: Evenimente
Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino
deschide ciclul de conferințe JUSTIȚIA MEMORIEI cu un invitat special, THIERRY WOLTON
Thiery Wolton vorbește – într-o serie de trei conferințe – despre COMUNISM ȘI CONSECINȚELE SALE
De la Lenin la Putin
De la Mao la Xi Jinping
De la Castro la Maduro
11, 12, 13 octombrie, orele 17-20
Moderator: Cristian Pătrășconiu
Spațiul expozițional permanent al Memorialului Victimelor Comunismului la București (Str. J.-L. Calderon, nr. 66)
A existat cu adevărat „vârsta de aur a comunismului”? În ce măsură au contribuit partidele comuniste din Occident la edificarea acestei perioade din istoria postbelică a umanității? Cine sunt complicii din exterior ai acestui regim? De ce a eșuat totuși planul lui Lenin, privitor la extinderea revoluției bolșevice la nivel mondial? Care a fost rolul partidelor social-democrate din Europa, de după Primul Război Mondial, în blocarea acestui proces? Sub ce forme au colaborat anumiți lideri occidentali la menținerea structurilor și organizațiilor internaționale comuniste? Cum funcționau filierele de finanțare a partidelor comuniste și a anumitor lideri politici din Occident de către Moscova?
În cadrul ciclului de conferințe „Justiția memoriei”, cea de-a treia parte a prelegerii lui Thierry Wolton, intitulată „Comunismul și consecințele sale. De la Lenin la Putin. De la Mao la Xi Jinping. De la Castro la Maduro”, susținută în 13 octombrie 2022, în Spațiul expozițional permanent al Memorialului Victimelor Comunismului la București, devoalează o vastă rețea de complicitate a unor lideri occidentali din perioada interbelică, dar și de după cel de-Al Doilea Război Mondial, care a făcut posibilă, pentru o lungă perioadă, extinderea sferei de influență a comuniștilor aflați la Moscova.
Prima parte a conferinței poate fi vizionată aici: https://youtu.be/5dMC-5BaYfg
A doua parte a conferinței poate fi vizionată aici: https://youtu.be/E4Bhn1o51xM
A treia parte a conferinței poate fi vizionată aici: https://www.youtube.com/watch?v=KhkPtwGtXS8
***

Ciclul de conferințe „Justiția memoriei”, organizate de Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino, coordonate și moderate de jurnalistul şi eseistul Cristian Pătrășconiu, propune idei și dezbateri în jurul unor teme de ardentă actualitate, reliefând rolul și importanța memoriei în evocarea și înțelegerea faptelor petrecute în perioada comunismului, sistem politic ce a provocat cele mai multe victime din întreaga istorie a umanității.

 

Ce factori au condus la instaurarea regimului comunist în anumite țări ale lumii? Care sunt cauzele ce au contribuit la prăbușirea acestuia? Sub ce forme continuă să influențeze lumea de astăzi? Ce a rămas, la nivelul societății contemporane, din comportamentele, ideile și politicile specifice comunismului în timpul celor aproape șaptezeci de ani în care a dominat Europa? Cum se explică evenimentele actuale din perspectiva istoriei mondiale a comunismului și care sunt firele de adâncime ce unesc trecutul cu prezentul? Acestea sunt (numai) o parte  dintre întrebările la care invitații speciali ai acestor conferințe vor încerca să răspundă în cadrul prelegerilor pe care le-au susținut sau pe care le vor susține.

 

Titulatura conferințelor  pe care le derulează, în parteneriat, Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino este inspirat de o formulă celebră a cărei autoare este Ana Blandiana: „Atunci când justiția nu reușește să fie o formă de memorie, memoria singură poate fi o formă de justiție”.

 

Vă așteptăm în fiecare lună în sala de conferințe din str. JL Calderon nr. 66