Home » Français » Mémorial » „Mer de malheurs’’ » Constantin Titel Petrescu

Constantin Titel Petrescu

 (1888-1957)

 

Avocat, preşedinte al Partidului Social Democrat Român. Refuză colaborarea cu Partidul Comunist, este arestat la 5 mai 1948, trece prin diferite închisori (inclusiv Sighet) şi este eliberat în 1955. Moare la scurt timp după eliberarea din închisoare.

 

 

 

21-23 februarie 1948 – congresul de constituire a Partidului Muncitoresc Român, rezultat din fuziunea Partidului Social Democrat cu Partidul Comunist. P.M.R devenea partidul unic.

 

În lunile următoare, a fost arestată întreaga conducere a Partidului Social Democrat Independent, pedepsită pentru că a refuzat fuziunea cu Partidul Comunist Român. 

După o lungă anchetă, Constantin Titel Petrescu şi ceilalţi lideri au fost condamnaţi la pedepse ajungând până la muncă silnică pe viaţă, acuzaţi fiind de „înaltă trădare” sau „atitudine ostilă la adresa partidului”! (liderii istorici Ion Flueraş, Iosif Jumanca, George Grigorovici şi Gh. Ene Filipescu au murit în închisoare).

 

În fiecare atom al acestui univers de suferinţă se ascunde un om, o biografie care trece prin cercurile infernului, dar îşi păstrează gândurile, sentimentele şi memoria proprie.