Home » Français » Mémorial » Revue de presse » Cotidianul Transilvan; Omagiu foștilor deținuți politici la Muzeul de Artă Florean

Cotidianul Transilvan; Omagiu foștilor deținuți politici la Muzeul de Artă Florean

posted in: Revue de presse
 Autor:  Mihai PETEAN  
Muzeul de Artă Florean a organizat, vineri, 30 mai 2014, evenimentul „Omagiu foștilor deținuți politici”. Evenimentul a avut loc în Parcul de Sculpturi a Muzeului de Artă Florean.
Evenimentul a marcat momentul amplasării sculpturii „Omagiu foștilor deținuți politici”, realizată de artistul Mircea Bochiș la invitația Asociației Foștilor Deținuți Politici din Baia Mare și a Muzeului de Artă Florean, mai cu seamă a fondatorului acestui muzeu, domnul Victor Florean, el însuși fiind fost deținut politic.
Sculptura „Omagiu foștilor deținuți politici” marchează emblematic realitatea din care a fost extrasă ființa umană, așa cum menționa însuși artistul Mircea Bochiș în cuvântul rostit în cadrul evenimentului. Artistul a realizat traforarea siluetei umane pentru a sugera realitatea şi normalitatea smulsă diabolic din viaţa omului. Din viaţă, nu a mai rămas nimic personal, doar conturul omului generic, direcţionat abulic înainte, golit de esenţă şi materialitate.
În această zi am avut deosebita plăcere de a-i asculta pe cei care au luptat și luptă împotriva uitării: Ana Blandiana și Romulus Rusan, membri fondatori ai Fundației Academia Civică. Un cuvânt emoționant a fost adresat de către domnul Ionuț Gherasim, urmaș al familiei Lazăr, membri ai familiei lui însumând 38 de ani în închisorile comuniste. Domnul primar al comunei Cernești, Nelu Șovrea, mereu prezent la evenimentele organizate de Muzeul de Artă Florean, a fost profund impresionat de prezența numeroasă a foștilor deținuți politici cărora le-a mulțumit pentru lupta lor împotriva ororilor comuniste. A mai luat cuvântul domnul Mihai Ganea care ne-a dezvăluit secretele dosarului personal. De asemenea, un moment impresionant a fost luarea de cuvânt a lui Mihai Neagu, președintele Asociației foștilor deținuți politici, filiala București. În încheiere, domnul Victor Florean a adresat cuvinte de mulțumire și recunoștință celor care au luptat pentru libertate și adevăr.
În cadrul evenimentului, am avut onoarea de a avea alături de noi peste 120 de membrii ai Asociaței foștilor deținuți politici din toată țara.
Evenimentul a căpătat o atmosferă de rememorare și omagiere a victimelor comunismului. Sculptura fiind expresia marii crime comuniste –  aceea de a scoate umanitatea din om, de a-l dez-umaniza, a creat din vernisaj un amplu eveniment necesar re-memorării și luptei împotriva uitării. Poezia, cu o puternică încărcătură sentimentală și religioasă, recitată de către doamna Ana Blandiana a oferit evenimentului o încheiere memorabilă.
Alexandra Mihali, Curator
Muzeul de Artă Florean se defineşte prin expoziţii temporare prin intermediul cărora formează dialoguri vizuale între instituţia muzeală şi artă, muzeul fiind puntea de legătură între artă şi lumea întreagă.
 
http://www.cotidiantr.ro/omagiu-fostilor-detinuti-politici-la-muzeul-de-arta-florean-73734.php#.U6LCCJSSzSh 
Colecţia muzeului e construită ca urmare a concursurilor şi rezidenţelor artistice; Tabăra de Sculptură, Festivalul Internaţional de Film Experimental, Salonul Internaţional de Gravură Mică, Salonul de Pictură, fiind câteva dintre activităţile muzeului. Adiacent, muzeul organizează expoziţii pe concepte cu subiecte contemporane