Home » Français » Mémorial » Évenements » Deschiderea expoziţiei Canalul Dunărea-Marea Neagră. Un cimitir programat la Sibiu

Deschiderea expoziţiei Canalul Dunărea-Marea Neagră. Un cimitir programat la Sibiu

posted in: Évenements
Joi, 12 decembrie, în curtea interioară a Primăriei Sibiu s-a deschis expoziţia „Canalul Dunărea-Marea Neagră. Un cimitir programat” realizată de CISAC, curator Romulus Rusan. Organizatorii evenimentului au fost Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici Sibiu şi forumul Democrat al Germanilor din Sibiu. Expoziţia este deschisă până în data de 24 decembrie 2013. 
Expoziţia comemorativă CANALUL DUNĂRE-MAREA NEAGRĂ. UN CIMITIR PROGRAMAT este o expoziţie a Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului, realizată în martie 2010. Curatorul expoziţiei este Romulus Rusan. Expoziţia comemorativă prezintă istoria unui genocid: distrugerea celor care spuneau NU regimului Dej-Pauker-Teohari-Chişinevschi. Societăţii româneşti neînregimentate – cuprinsă sub termenul infamant de „burghezie” – i s-a pregătit un loc de exterminare a elitelor sale, fie ele culturale sau politice, fie preoţeşti, militare, ţărăneşti sau muncitoreşti. Legislativ – dacă putem folosi termenul – această condamnare la moarte a fost pusă în practică prin decretul 6 din 14 ianuarie 1950, prin care se ordona trimiterea în unităţile de muncă a „tuturor celor ce primejduiesc, sau încearcă să primejduiască, orânduirea socialistă, dacă faptele lor nu constituie infracţiuni”. Cu alte cuvinte, fără mandat de arestare şi fără proces, erau încarceraţi toţi cei cărora nu li se putea imputa decât faptul că sunt, în mod teoretic, adversarii regimului.