Home » English » Memorial » News and Events » Expoziţia Canalul Dunăre-Marea Neagră: un cimitir programat deschisă la Memorialul de la Recsk

Expoziţia Canalul Dunăre-Marea Neagră: un cimitir programat deschisă la Memorialul de la Recsk

posted in: News and Events

În perioada 7 octombrie-3 noiembrie 2013 expoziţia “Canalul Dunăre-Marea Neagră. Un cimitir programat” va fi deschisă la Memorialul de la Recsk (Ungaria).

Evenimentul este organizat de Fundaţia Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei în parteneritat cu Arhiva Istorică a Serviciilor Secrete de la Budapesta.       

În parteneriat tot cu vineri, 11 octombrie, va fi deschisă în Sala Iacobinilor a Academiei Maghiare din Budapesta (1014 Budapest, Országház utca 30.), expoziţia “RUSALIILE NEGRE – DEPORTAREA ÎN BĂRĂGAN”, realizată de Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului. Expoziţia va putea fi vizitată până în data de 22 noiembrie.

 

Expoziţia comemorativă CANALUL DUNĂRE-MAREA NEAGRĂ. UN CIMITIR PROGRAMAT este o expoziţie a Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului, organizată în martie 2010. Curatorul expoziţiei este Romulus Rusan. Expoziţia a fost  realizată cu sprijinul Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale şi al Fundaţiei Konrad Adenauer.

Expoziţia comemorativă prezintă istoria unui genocid: distrugerea celor care spuneau NU regimului Dej-Pauker-Teohari-Chişinevschi. Societăţii româneşti neînregimentate – cuprinsă sub termenul infamant de „burghezie” – i s-a pregătit un loc de exterminare a elitelor sale, fie ele culturale sau politice, fie preoţeşti, militare, ţărăneşti sau muncitoreşti. Legislativ – dacă putem folosi termenul – această condamnare la moarte a fost pusă în practică prin decretul 6 din 14 ianuarie 1950, prin care se ordona trimiterea în unităţile de muncă a „tuturor celor ce primejduiesc, sau încearcă să primejduiască, orânduirea socialistă, dacă faptele lor nu constituie infracţiuni”. Cu alte cuvinte, fără mandat de arestare şi fără proces, erau încarceraţi toţi cei cărora nu li se putea imputa decât faptul că sunt, în mod teoretic, adversarii regimului.