Home » Français » Mémorial » Évenements » Expoziţia Rusaliile Negre – deportarea în Bărăgan, s-a deschis la München

Expoziţia Rusaliile Negre – deportarea în Bărăgan, s-a deschis la München

posted in: Évenements
Expoziţia „Rusaliile Negre – deportarea în Bărăgan, 1951-1956“ s-a deschis în 25 ianuarie, ora 18.30, la Consulatul General al României de la München (Richard-Strauss-Straße 149). Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Consulatul României de la München şi Asociaţia Şvabilor Bănăţeni. 
 
La deschiderea expoziţiei au vorbit ES Dl Michael Fernbach, Consulul General al României a.i. la München, dl Peter Leber, preşedintele Asociaţia Şvabilor Bănăţeni şi istoricul Luzian Geier. Dna Ana Blandiana, preşeditele Fundaţiei Academia Civică şi fondatoarea Memorialului Sighet a transmis un mesaj
 
Expoziţia va rămâne deschisă la Consulatul General al României de la München (Richard-Strauss-Straße 149) până la 1 martie 2013 şi poate fi vizitată zilnic între orele 10-14.
 
 
Expoziţia, inaugurată la 25 martie 2011, comemorează 60 de ani de la deportările din Banat şi Mehedinţi în Bărăgan. Deportările din iunie 1951, reprezintă unul (şi cel mai bestial) dintre numeroasele proiecte de epurare socială pe care le-a inventat regimul comunist din perioada Gheorghiu-Dej, aflat în plină dominaţie sovietică.
 
Expoziţia, realizată de Romulus Rusan şi de o echipă a Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului,  este alcătuită din 28 de panouri în care sunt expuse cronologic şi tematic: situaţia internaţională din anii 50 (ruperea lui Tito de Kominformul stalinist), elaborarea planului de „dislocare”, alcătuirea „listelor negre”, pregătirea şi executarea deportării, viaţa în Bărăgan, clădirea caselor, procurarea apei şi mâncării, şcoala, munca, înmormântările, în sfârşit „Domiciliul obligatoriu”. Textele explicative sunt completate de sute de fotografii, hărţi şi obiecte, toate provenind din banca de date a Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului. Mărturiile personale sunt transcrieri ale înregistrărilor din arhiva de istorie orală a Memorialului Sighet, în martie 2010 fiind lansat şi un audiobook cu fragmente de amintiri.
 
 
Expoziţia este parte a proiectului „Memoria deportărilor din România”, realizat cu sprijinul programului „Europa pentru cetăţeni. Memoria activă a Europei” al Comisiei Europene. Versiunea germană a acestei expoziţii a fost realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Berlin.
 
Expoziţia Rusaliile Negre – deportarea în Bărăgan (versiunea germană) a fost deschisă în perioada 19 iunie-30 septembrie 2012 la Memorialul Berlin-Hohenschönhausen, iar în noiembrie 2012 la  Haus der Donauschwaben din Sindelfingen.
 
 
În luna martie expoziţie se va deschide la Bukowina Insitute din Augsburg, fiind apoi itinerată la Tubingen, Ulm şi în alte oraşe din Germania. 
 
 
 
 
Pentru mai multe informaţii despre această expoziţie, accesaţi