Gavril Burzo

n. la 8 noiembrie 1938 în localitatea Suciu de Sus, judeţul Maramureş
 
Pasionat de teologie, a urmat cursurile Seminarului Ortodox din Cluj-Napoca şi a absolvit apoi Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu. 
În septembrie 1958, la nici 20 de ani, a fost arestat alături de alţi săteni, pentru că a semnat o petiţie prin care cereau eliberarea din arest a preotului din sat, Florea Mureşan (arestat în 1958, mort în închisoare în 1963). 
 
A fost condamnat la 6 de închisoare corecţională pentru crimă de uneltire contra ordinii sociale, 209 cod penal, de Tribunalul Militar regiunea 3 Cluj prin sentinţa 528/1959. A trecut prin închisorile Satu Mare, Jilava şi Gherla şi colonia de muncă Salcia.
A fost eliberat după aproape 6 ani de detenţie, în urma graţierii generale din 1964, cu puţin timp înainte de expirarea pedepsei.
În prezent este preot arhimandrit şi duhovnicul Mănăstirii Breaza.
 
În Deltă, un fapt foarte interesant, trebuia să faci noaptea schimb de planton, schimbul întâi, schimbul doi, schimbul trei… cei care aţi făcut armata ştiţi că schimbul doi era cel mai rău pentru că n-apucai să adormi, trebuia să te scoli şi să mergi de la unsprezece la două… şi să te plimbi prin baracă să vezi ce fac deţinuţii. Într-o noapte de Paşti, căpitanul vine să vadă ce fac deţinuţii. Un inginer era de planton – deţinut, bineînţeles – şi trebuia să dea raportul la douăsprezece noaptea şi cinci minute. Când intră căpitanul să vadă ce se întâmplă în baracă, acesta dă raportul: „Domnule comandant, în timpul serviciului a înviat Hristos!” Măi, când i-a spus asta, l-a legat în lanţuri şi l-a dus, zdranga-zdranga, până la carceră. Noi, ceilalţi bandiţi am început să cântăm: „Hristos a înviat din morţi!” Am cântat cei 250 de deţinuţi câţi eram acolo „Hristos a înviat!”. Acestea sunt amintiri care nu pot fi şterse niciodată din memoria mea. 
Fragment din interviul nr. 3186 din Arhiva de Istorie Orală a Memorialului Sighet, realizat de Iuliu Marius-Morariu.