Home » Français » Mémorial » Revue de presse » Graiul Maramureşului:Memorialul Sighet, trecut de 18 ani!

Graiul Maramureşului:Memorialul Sighet, trecut de 18 ani!

posted in: Revue de presse

de Florentin Năsui

Pornind de la o afirmaţie a dlui Vladimir Tismăneanu, potrivit căreia în România ar trebui înfiinţat un muzeu al comunismului, m­am întrebat dacă nu cumva Memorialul Sighet s­a năruit!
Acest Muzeu al victimelor comunismului şi rezistenţei anticomuniste a împlinit fix 18 ani de când există în hârtii şi 14 ani de când s­a deschis pentru vizitatori. În ultimii 5 ani, bunăoară, Memorialul a fost vizitat de 200 de mii de oameni din toate ţările globului, muzeul comunismului de la Sighet fiind printre primele 3 muzee ale memoriei  din lume.
Luni, i­am reîntâlnit la Memorial pe dna Ana Blandiana, preşedintele Fundaţiei Academia Civică şi pe dl Romulus Rusan, directorul Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului, fondatorii acestui muzeu al memoriei, unde tocmai s­au încheiat cursurile celei de­a 14­a ediţii a Şcolii de vară. Au participat 60 de elevi şi 40 de profesori din România şi Republica Moldova. Alături de rectorul Stephane Courtois din Franţa, au conferenţiat academicianul Alexandru Zub, Hans Bergel, Bernard Bruneteau, Mariana Ţăranu, Ion Varta, Gheorghe Mârzenco (Chişinău), Miodrag Milin, Hannelore Baier, Anneli Ute Gabanyi (Berlin), Hubertus Knabe, directorul Muzeul Hohenschönhausen din Berlin, Helmut Muller-Enbergs, cercetător principal la Oficiul pentru Studierea Documentelor STASI din Berlin ş.a.
Într­un test de imaginaţie, în pagina de jurnal intim din ziua de 25 martie 2021, majoritatea tinerilor  au scris despre dezastrele naturale care s-au abătut peste planeta noastră sau chiar despre o nouă invazie a turcilor. La finalul şcolii, în testul de evaluare, aceiaşi tineri  au recunoscut că văd altfel lucrurile, iar peste 10 ani nu vor mai scrie bâzdâganii în jurnal pentru că în cele 7 zile, Memorialul Sighet i­a întărit!
Ce alt muzeu al comunismului se mai poate face în România, când la Sighet s­a trudit 18 ani, iar Memorialul de aici, demult e cunoscut în lume!