Home » English » Memorial » News and Events » Mediafax despre Şcoala de Vară de la Sighet

Mediafax despre Şcoala de Vară de la Sighet

posted in: News and Events

Şcoala de Vară – Comunism / Stephane Courtois şi Constantin Ticu Dumitrescu, la Şcoala de vară a Memorialului Sighet

Bucureşti, 9 iul (MEDIAFAX) – Stephane Courtois, coordonatorul “Cărţii negre a comunismului” şi al “Dicţionarului Larousse al comunismului”, şi Constantin Ticu Dumitrescu vor participa la ediţia din acest an a Şcolii de vară a Memorialului Sighet, care se va desfăşura între 14 şi 21 iulie, informează un comunicat remis MEDIAFAX. 

Cea de-a unsprezecea ediţie a Şcolii de vară a Memorialului Sighet va fi un experiment-antrenament pentru eventuala introducere în programa şcolară a cursurilor despre represiunea comunistă.

La Şcoala de vară vor fi prezenţi 50 de elevi şi 50 de profesori care, pe lângă faptul că vor audia cursurile, vor propune modele de cusuri de istorie recentă.

O noutate a Şcolii de vară este faptul că pedagogia istoriei recente va fi raportată şi la experinta altor ţări. Astfel, Bogdan Lis şi reprezentanţi ai Institutului Memoriei Naţionale vor vorbi despre experienţa comunista din Polonia, iar Leon Volovici va descrie metoda folosită în Israel pentru predarea Holocaustului.

În cadrul Şcolii de vara va fi organizată şi o masă rotundă, la care vor participa mai mulţi membri ai Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste precum: Constantin Ticu Dumitrescu, Sorin Iliesiu, Romulus Rusan, Vladimir Tismăneanu, Criştian Vasile şi Alexandru Zub. Scopul discuţiilor este să arate în ce măsură au fost aplicate recomandările raportului, la doi ani de la prezentarea lui.

La Şcoala de vară vor fi prezenţi şi profesorul englez Dennis Delletant, scriitorul german Hans Bergel şi comunistologul Thierry Wolton.

Şcoala de vară a Memorialului Sight este organizată de Fundaţia Academia Civică, Memorialul Victimelor Comunismului şi Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului.

(Oana Ghiţă, oana.ghita@mediafax.ro)