Home » Français » Mémorial » Évenements » Memorialul Sighet la cea de-a 36-a editie a Scolii de Vara de Film de la Uherske Hradiste

Memorialul Sighet la cea de-a 36-a editie a Scolii de Vara de Film de la Uherske Hradiste

posted in: Évenements

Vineri, 23 iulie 2010 a început cea de-a 36 ediţie a cunoscutei Scoli de Vara de film de la Uherské Hradiště(Cehia). Cu această ocazie a avut loc o prezentare a Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei.

Asociatia Memoria – Initiativa pentru o justa utilizare a închisorii din Uherské Hradiště a organizat o sectiune specială, în cadrul celei de-a 36-a ediţii a Şcolii de Vara de Film, dedicată memoriei victimelor comunismului.

In oraşul Uherské Hradiště există ruina unei foste inchisori, construite la sfârşitul secolului al XIX, şi devenită în ’50 una dintre cel mai cunoscute închisori politice comuniste. Urmând modelul închisorii Sighet transformată de Fundaţia Academia Civică într-un memorial al victimelor comunismului, asociaţia Memoria doreşte transformarea fostei închisori într-un memorial dedicat victimelor comunismului.

Vineri, 23 iulie, a avut loc vizitarea fostei inchisori, iar seara a fost proiectat filmul “Doar despre probleme de familie”, în regia lui Jiří Svoboda.

Sâmbătă, 24 iulie, a avut loc prezentarea Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet – “Memoria ca formă de justiţie. Istoria unui muzeu”.  Prezentarea a fost făcută de Ioana Boca, directorul executiv al Fundaţiei Academia Civică.

In deschidere au vorbit Petr Slintak, membru al asociaţiei Memoria, si Dan Mircea Duţă, directorul Institutului Cultural Român din Praga. Traducerea în limba cehă a fost făcută de Evelina Ganţ.

Prezentarea a fost însoţită de un slide show cu imagini de la Memorialul Sighet, precum şi de un scurt film documentar despre Memorial.

Au fos prezenţi, printre alţii, jurnalista Petruska Sustrova, istoricul Petr Blazek, fostul deţinut politic Frantisek Zahradka.

A urmat proiecţia a două episoade din Memorialul Durerii, relizat de Lucia Hossu-Longin şi proiecţia filmului artistic “Binecuvântată fii, închisoare” a regizorului Nicolae Mărgineanu.

Prezenţa Memorialul Sighet la Şcoala de Vară de Film  de la Uherské Hradiště s-a datorat invitaţiei asociaţiei Memoria, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Praga.

 

pentru mai multe informatii despre Şcoala de Vara de Film de la Uherské Hradiště şi despre prezentarea Memorialului Sighet

accesaţi

http://www.lfs.cz/daily-23.htm

http://www.lfs.cz/daily-24-7-2010.htm

 

pentru mai multe informaţii despre asociaţia Memoria, accesaţi

www.veznice.uh.cz