Home » English » Memorial » News and Events » Memorialul Sighet la “Săptămâna Memoriei” de la Iaşi

Memorialul Sighet la “Săptămâna Memoriei” de la Iaşi

posted in: News and Events

Intre 25 si 29 ianuarie 2009, va avea loc editia a II-a a evenimentului “Săptămâna Memoriei” prin care Centrul Cultural Francez din Iaşi doreste extinderea „Zilei memoriei Holocaustului si prevenirii crimelor impotriva umanitatii” (27 ianuarie) la nivelul unei saptamani de dezbateri, conferinte, expozitii si concerte de muzica clasica, evenimente care converg spre un numitor comun : (re-valorizarea) memoriei.

Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei a fost invitat de către Centrul Cultural Francez din Iaşi ca partener la acest eveniment.

 

Din program:

Expoziţia itinerantă “Ţăranii şi comunismul”

26 ianuarie – 26 februarie, Muzeul Unirii

In parteneriat cu cu Muzeul Unirii Iasi

Expozitia (al carei curator este Romulus Rusan, directorul Centrului International de Studii asupra Comunismului – CISC) este realizata de CISC din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei – Fundatia Academia Civica cu ocazia implinirii, in martie 2009, a 60 de ani de la inceputul colectivizarii fortate a agriculturii si de la inceputul calvarului pentru taranul roman (Plenara C.C. al P.M.R. din 3-5 martie 1949). Expozitia reconstituie, in documente de arhiva, fotografii de epoca si marturii de istorie orala, lumea rurala romaneasca disparuta sub tavalugul colectivizarii fortate impuse de regimul comunist.

 

Memoria ca forma de justitie. Istoria unui muzeu: Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei”

Conferinta sustinuta de Ioana Boca (directoar executiv al Memorialului)

Invitat: Acad. Alexandru Zub

28 ianuarie, ora 17.00, Muzeul Unirii Iasi

Evenimentul, in cadrul caruia expozitia „Recviem pentru taranul roman. Taranul roman si comunismul” va fi vernisata, reprezinta un bun prilej pentru a se vorbi despre memorie (sub un alt aspect al sau – memoria ca forma de justitie) si despre o institutie care, de doua decenii, incearca sa valorizeze si sa revalorizeze memoria: Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei.