Home » English » Memorial » News and Events » In memoriam Vasile Ilica (1924-2015)

In memoriam Vasile Ilica (1924-2015)

posted in: News and Events

vasile ilica pres asoc pro basarabia si bucovina 1Ana Blandiana, Romulus Rusan şi colegii de la Academia Civică anunţă cu durere pierderea curajosului istoric şi apărător al drepturilor românilor din nordul Bucovinei, veteranul de război VASILE ILICA, cel care prin cărţile şi conferinţele sale, inclusiv la Memorialul Sighet, a adus la cunoştinţa opiniei publice tragedia neştiută a fraţilor pierduţi de-a lungul a 75 de ani de înstrăinare.

Îi păstrăm vie amintirea şi transmitem condoleanţe familiei şi prietenilor.

Mesajul transmis de dna Ana Blandiana:

Stimați prieteni ai lui Vasile Ilica și ai ideii de neuitare,

Omagiem acum, în tristul moment al plecării dintre noi, nu numai pe curajosul istoric și apărător al drepturilor românilor din Nordul Bucovinei, ci și pe omul puternic și neclintit în opțiuni care nu a ezitat să-și închine întreaga viață  unei idei și unei datorii de conștiință, aceea de a face cunoscută opiniei publice tragedia neștiută a fraților pierduți de-a lungul a 75 de ani de înstrăinare.

Bucovinean stabilit la Oradea, el nu și-a uitat nici o clipă frații care nu au reușit să treacă în România, transformându-le  suferința într-o zestre pe care ne-a adus-o ca să fie adăugată patrimoniului național de memorie și nerenunțare.

A ținut conferințe și a scris cărți, a participat la simpozioane și colocvii, ca să poată povesti și face cunoscută povestea cutremurătoare a miilor de țărani secerați de mitralierele sovietice la Fântâna Albă și la Lunca, povestea martirilor de pe listele KGB ale “Directivei Merculov”.

A fost un obișnuit al conferințelor internaționale și al Școlii de Vară de la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, intervențiile sale  sunt cuprinse în ”Analele Sighet”, iar cărțile sale au fost lansate în fața publicului emoționat strâns de Ziua Porților Deschise în fiecare an. Ultima dintre ele, despre care nu știam că este ultima, a fost “Bucovina noastră – antologie istorică 1775 – 2011”, apărută la imprimeria de Vest din Oradea.

În numele acelui public format din bătrâni foști deținuți politici și din tineri dornici să-și cunoască istoria pentru a-și înțelege viitorul, ca și a lui Romulus Rusan și al tuturor colegilor mei de la Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului și de la Muzeul de la Sighet, am ținut să-i aduc istoricului patriot care a fost Vasile Ilica acest îndurerat omagiu, ca pe o încercare de a-i păstra amintirea, așa cum a păstrat-o el toata viața pe cea a fraților noștri din Bucovina de Nord.

Ana Blandiana

București, 22 octombrie 2015