Home » Français » Mémorial » Évenements » O delegaţie de la Memorialul Berlin-Hohenschönhausen în vizită la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet

O delegaţie de la Memorialul Berlin-Hohenschönhausen în vizită la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet

posted in: Évenements

Holger Dix, Ana Blandiana, Anneli Ute Gabanyi, Hubertus Knabe, Romulsu Rusan

Directorul Memorialului Berlin-Hohenschönhausen, Hubertus Knabe, a fost prezent la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet în zilele de 15-17 iulie 2011, fiind unul dintre invitaţii celei de-a XIV-a ediţii a Şcolii de Vară, organizată de Fundaţia Academia Civică în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer.

 

 

Dl Hubertus Knabe a vizitat cu această ocazie cele 52 de săli ale muzeului şi a remarcat activitatea Memorialului Victimelor Comunismului şi al Centrului său Internaţional de Studii asupra Comunismului (instituţii organizate şi administrate de Fundaţia Academia Civică).

Apărut cu un an mai târziu decât Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, Memorialul Berlin-Hohenschönhausen şi Memorialul Sighet au fost definite de către conducerile lor drept nişte fraţi aproape gemeni.

Vineri, 17 iulie, în celularul Memorialului a fost vizionat de către elevii şi profesorii Şcolii de Vară filmul Scriitori în vizorul Securităţii, realizat de Helmuth Frauendorfer, scriitor şi cineast german originar din România, care în prezent lucrează la Memorialul Berlin-Hohenschönhausen.

Sâmbătă, 18 iulie, Hubertus Knabe a susţinut în cadrul Şcolii de Vară o conferinţă cu tema Prelucrarea trecutului recent în RDG. Studiu de caz: Memorialul Hohenschönhausen, Berlin. Conferinţa a fost urmată de o dezbatere la care au participat Ana Blandiana şi Romulus Rusan, fondatorii Memorialului de la Sighet, politologul Anneli Ute Gabanyi (Berlin), precum şli elevi şi profesori ai Şcolii de Vară.

 

 

“A trecut mult prea mult timp până la vizita mea în „instituţia soră”, Memorialul de la Sighet. Sunt foarte impresionat de activităţile Dumneavoastră şi mai ales de persoanele tinere, care să sperăm, vor avea un viitor mai bun decât părinţii şi bunicii lor. De aceea trebuie cunoscută istoria. Multe mulţumiri pentru invitaţie şi mult succes în continuare.” Hubertus Knabe, directorul Memorialului Berlin-Hohenschönhausen

 

 

Fotografii

 

 

Vizionaţi şi un reportaj despre vizita delegaţiei germane la Memorialul Sighet, http://www.tvr.ro/inregistrari.php?file=DATA-2011-07-17-13-49.flv&id=Telejurnal (minutele 12.05-13.52)

http://www.memorialsighet.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=1182%3Atvr-reportaj-despre-coala-de-var-de-la-sighet&catid=39%3Arevista-presei&Itemid=91&lang=ro