Home » Français » Mémorial » Évenements » Politologul Anneli Ute Gabanyi despre Memorial

Politologul Anneli Ute Gabanyi despre Memorial

posted in: Évenements

Memorialul EXISTA de 18 ani – la SIGHET!

Pentru cei care nu stiu sau nu vor sa stie: Memorialul victimelor comunismului si al rezistentei anticomuniste EXISTA DEJA de 18 ani – si anume in fosta inchisoare de la Sighetul Marmatiei, unde au fost inchisi si au suferit si au murit unii dintre cei mai proeminenti reprezentanti ai elitelor politice si culturale de dinainte de instalarea sistemului comunist in Romania cat si multi oponenti curajosi ai comunismului.

Memorialul a fost infiintat de reprezentanti de frunte ai societatii civile din Romania strinsi in jurul Fundatiei Academia Civica in frunte cu Ana Blandiana si Romulus Rusan. Proiectul a fost realizat cu sprijinul Consiliului Europei si cu contributii de la sustinatori tot din societatea civila.

La Scoala de Vara a Memorialului care se tine anual in luna iulie participa ani de ani o serie de personalitati ale stiintei din Romania si din alte tari europene, deasemenea cercetatori la institutii care se ocupoa cu analiza dosarelor politiilor politice din fostele tari comuniste sau directori a unor alte memoriale.

Memorialul de Sighet este NATIONAL – pentru ca se ocupa intr-un mod stiintific de elucidarea si vizualizarea ororilor sistemului comunist in intreaga Romanie – si in acelasi timp si-a castigar nreputatie internationala, fiind demult recunoscut de comunitatea memorialelor dictaturilor din Europa si mai ales vizitat de mii de oameni tineri si varstnici din tara si din strainatate.

Este adevarat ca nu este un muzeu OFICIAL, creat de un GUVERN sau un PARTID POLITIC, ci de reprezentantii acelei parti a societatii romanesti care a suferit ororile comunismului pe intreaga durata a ei si care doresc ca aceste orori sa fie comunicate tinerelor generatii pentru ca sa nu se repete.

Dr. Anneli Ute Gabanyi
Politolog, Berlin