Home » English » Memorial » Press Review » Rompres – Ana Blandiana – Şcoala de la Sighet, o formă de salvare a memoriei

Rompres – Ana Blandiana – Şcoala de la Sighet, o formă de salvare a memoriei

posted in: Press Review

Preşedintele Fundaţiei Academia Civică, Ana Blandiana, unul dîntre co-organizatorii Şcolii de Vară de la Sighet, a declarat vineri, pentru ROMPRES, ca prin interesul manifestat de cei aproape 100 de elevi prezenţi se salvează memoria unor momente din trecutul României.

‘Organiăm cursurile Şcolii de la Vară la Sighet de 11 ani, iar fiecare an ne-a demonstrat că elevii sunt foarte interesaţi de trecutul comunist al româniei, de atrocităţile consumate în lagărele de muncă şi închisori. Fiecare an a adus o altă abordare a tematicilor, de altfel vaste ca întindere atât în românia, cât şi-n fostele tari socialiste care făceau parte din blocul sovietic’, a declarat ea.

Primii ani la Sighet au însemnat, potrivit ei, întâlniri şi dialoguri cu foşti deţinuţi politici, trecuţi prin temniţele comuniste, deportaţi sau dîntre cei care au ajuns în lagărele de munca ispăşind o pedeapsă doar pentru că nu au fost de acord cu ideile regimului comunist.

‘Discutiile interactive purtate cu lectorii de curs, majoritatea profesorii, cercetători sau istorici eminenţi care au studiat evoluţia societăţilor totalitare i-au determinat pe unii tineri să se îndrepte spre facultăţile de ştiinţe politice, sociologie sau istorie’, a spus Ana Blandiana.

La cursurile din acest an ale Şcolii de Vară de la Sighet, participa şi 50 de profesori de istorie din România.

Preşedintele Fundaţiei Academia Civică este de părere că prezenţa profesorilor la curs e benefica, dându-le posibilitatea să aprecieze interesul elevilor faţă de trecutul comunist, dar în acelaşi timp să aibă o vedere mult mai largă asupra acestui domeniu.

Cursurile Şcolii de Vară de la Sighet sunt organizate de Fundaţia Academia Civică, aducându-şi contribuţia Fundaţia Konrad Adenauer, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Serviciul Cultural al Ambasadei Franţei la Bucureşti, Institutul Polonez şi Alcatel Lucenet. Cursurile care au început pe 14 iulie şi se vor închide pe 21 iulie.

 

ROMPRES/(Leontin Cupar)