Home » English » Center for Studies » The Memory of the Deportations » Rusaliile negre: deportarea în Bărăgan, masă rotundă în cadrul Şcolii de Vară de la Sighet

Rusaliile negre: deportarea în Bărăgan, masă rotundă în cadrul Şcolii de Vară de la Sighet

În perioada 11-18 iulie 2011 a avut loc la Memorialul Victimelor şi al Rezistenţei cea de-a XIV-a ediţie a Şcolii de Vară de la Sighet organizată de Fundaţia Academia Civică în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, cu sprijinul Institutului Polonez şi a Serviciului Cultural al Ambasadei Franţei în România.

Rectorul Şcolii de Vară a fost cunoscutul istoricul francez Stephane Courtois, unul dintre cei mai importanţi istorici ai comunismului, iar moderator Romulus Rusan, directorul Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului.

La cursurile Şcolii de Vară au participat 65 de elevi şi studenţi şi 40 de profesori de istorie din învăţământul preuniversitar din întreaga ţară. 

 

Luni, 11 iulie, elevii, profesorii şi conferenţiarii Şcolii de Vară au vizitat expoziţia Rusaliile Negre: deportarea în Bărăgan. Prezentarea a fost făcută de către Romulus Rusan, directoru Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului şi realizator al expoziţiei.

Expoziţia evocă soarta celor 44000 de oameni din Banat şi Mehedinţi – unii având peste 90 de ani, iar alţii fiind copii născuţi de 2-3 zile – care au fost deportaţi şi lăsaţi sub cerul liber în câmpia Bărăganului pentru simplul motiv că locuiau pe zona de frontieră cu Iugoslavia lui Tito, emancipată de sub tutela URSS. Expoziţia face parte din proiectul „Memoria deportărilor în România” susţinut prin programul „Europa pentru cetăţeni. Memoria activă a Europei” al Comisiei Europene şi a mai fost prezentată publicului la Bucureşti, Timişoara şi Turnu-Severin, urmând ca în următoarele luni să fie itinerată la Brăila, Slobozia şi în alte oraşe din ţară.

 

Marţi, 12 iulie, a conferenţiat cunoscutul istoric francez Bernard Bruneteau, profesor la Universitatea din Grenoble şi Unviersitatea din Rennes, invitat la Memorialul Sighet în cadrul proiectului “Memoria deportărilor în România”. Tema conferinţei a fost Definiţia conceptului de „genocid”.

 

 

 

 

 

Bernard Bruneteau, Ana Ţuţutianu, Stephane Courtois, Romulus Rusan, Smaranda Vultur, Miodrag Milin, Viorel Marineasa

Joi, 14 iulie, a avut loc masa rotundă “Rusaliile negre: deportarea în Bărăgan“, organizată în cadrul proiectului „Memoria deportărilor în România”
susţinut prin programul „Europa pentru cetăţeni. Memoria activă a Europei” al Comisiei Europene. Invitaţi au fost cercetătorii timişoreni Smaranda Vultur (antropolog, profesoară la Universitatea de Vest din Timişoara), Viorel Marineasa (scriitor, profesor la Universitatea de Vest din Timişoara) şi Miodrag Milin (istoric, profesor la Universitatea Tibiscus din Timişoara), cercetători de primă oră ai deportării în Bărăgan, care prin cărţile lor din anii 90 au deschis calea spre cunoaşterea acestui eveniment negru din perioada comunistă. Moderatorii mesei rotunde au fost Stephane Courtois, rectorul Şcolii de Vară şi Romulus Rusan, directorul CISAC.