Home » Français » Mémorial » „Mer de malheurs’’ » Ştefania Mărgineanu

Ştefania Mărgineanu

Născută la 22 noiembrie 1899, profesor de limba română, din Stroeşti, Suceava

 

 

 

 

Este arestată la 21 mai 1953 şi condamnată la 3 ani închisoare pentru uneltire contra ordinii sociale. În fişa de încarcerare, la descrierea infracţiunii se menţionează “în calitate de mamă nu i-a denunţat pe fii săi, care erau urmăriţi de organele securităţii”. A fost eliberată în octombrie 1955, în urma unui decret de graţiere.

  

Cei doi fii, Liviu şi Sorin, au fost amândoi deţinuţi politici. Liviu Mărgineanu, student la Iaşi, conducător al unei organizaţii anticomuniste din Moldova afiliată organizaţiei condusă de preotul Dumitru Matei, a fost arestat la 4 noiembrie 1953 şi condamnat la 15 ani m.s.. Sorin Mărgineanu, fratele său, a fost arestat la 7 septembrie 1952 şi condamnat la 2 ani pentru refuzul de a-şi denunţa fratele.

Soţul său, Sava Mărgineanu, magistrat, a fost arestat în 1949 şi condamnat la 3 ani închisoare pentru „favorizarea infracţiunii”, pedeapsă majorată cu o condamnarea administrativă de 36 de luni.

Epifanie Mărgineanu, fratele lui Sava Mărgineanu, a fost şi el arestat în septembrie 1952 şi condamnat la 3 ani închisoare corecţională pentru „favorizarea infracţiunii” (nedenunţarea nepotului, Liviu).

 

 

În fiecare atom al acestui univers de suferinţă se ascunde un om, o biografie care trece prin cercurile infernului, dar îşi păstrează gândurile, sentimentele şi memoria proprie.