Home » English » Memorial » News and Events » Vizita Preşedintelui Traian Băsescu la Memorialul Victimelor Comunismului

Vizita Preşedintelui Traian Băsescu la Memorialul Victimelor Comunismului

posted in: News and Events

Fundaţia Academia Civică, realizatoarea Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet, considera pelerinajul preşedintelui româniei (duminică, 14 ianuarie 2007) în acest loc-simbol al represiunii comuniste din românia drept o continuare firească a condamnării regimului comunist ca ilegitim şi criminal.

Memorialul de la Sighet este un proiect de anvergura internaţionala al societăţii civile din românia, fiind primul şi până acum cel mai prestigios memorial al victimelor comunismului din lume. Realizat începând cu 1993, sub egida Consiliului Europei, de către Fundaţia Academia Civică, Memorialul este format din muzeul de la Sighet şi Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului de la Bucureşti. Pe lângă faptul că este creatorul muzeului de la Sighet şi organizatorul tuturor manifestărilor ştiinţifice ale Memorialului, printre care cunoscuta Şcoală de Vară ajunsă în acest an la cea de a 10-a ediţie, Centrul de studii a oferit Raportului Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste banca de date pentru capitolele privind represiunea comunistă şi sistemul concentraţionar din românia.

În legătură cu această vizită, Ana Blandiana, preşedintele fondator al Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, ne-a declarat: „Speram că recomandările concrete ale raportului CPADC, prezentate în Parlament de Preşedintele româniei, să nu rămână la stadiul de bune intenţii şi susţinem, în ceea ce ne priveşte, organizarea la Memorialul de la Sighet a primei conferinţe internaţionale dedicate condamnării comunismului, conferinţa propusă de românia în ianuarie 2006, cu prilejul votării de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a rezoluţiei de condamnare a crimelor comunismului. Aceasta cu atât mai mult cu cât, în 1998, Consiliul Europei a nominalizat Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei printre primele trei locuri ale memoriei europene, alături de Memorialul de la Auschwitz şi Memorialul Păcii din Franţa.”

 

Bucureşti, 15 ianuarie 2007

Biroul de Presă al Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei