Home » Français » Mémorial » Évenements » Elevii Şcolii de Vară în dialog cu dr. Miron Costin, cel care acordă anul 5 premii la Şcoala de Vară de la Sighet

Elevii Şcolii de Vară în dialog cu dr. Miron Costin, cel care acordă anul 5 premii la Şcoala de Vară de la Sighet

posted in: Évenements

Corespondenta Marius Ştefan Deaconu – dr. Miron Costin 

Bună ziua domnule Miron Costin!
 
Numele meu este Marius Ştefan Deaconu şi vă scriu din postura de câştigător al premiului ce vă poartă numele decernat la Şcoala de Vara de la Sighet. Menţionez că am câştigat şi în 2010 acest premiu, dar am pierdut adresa dumneavoastră de e-mail şi nu am mai apucat astfel să vă scriu câteva cuvinte.
 
Experienţa pe care am trăit-o la Sighetu Marmaţiei atât în 2010 cât şi în 2011 este una deosebită. Ea se diferenţiază de orice altceva ce se întâmplă în România. Este locul unde eu, ca şi licean, pot să descopăr adevărata faţă a comunismului românesc. Nu am cum (şi nimeni altcineva din generaţia mea) să înţeleg ce se întâmplă în jurul meu decât dacă cunosc trecutul. În plus, istoria comunismului aşa cum se „predă” la Sighet este una lipsită de subiecte tabu, spre deosebire de şcoala românească. Suntem puşi în faţa unor profesori de istorie care deşi cunosc evenimentele, fiind martori la ele, uită să le menţioneze sau le spun la repezeală.
 
Tocmai de-aceasta este lăudabil demersul doamnei Ana Blandiana şi a domnului Romulus Rusan întrucât nu se înscrie în linia uitării. Oamenii prezenţi la aceste conferinţe au vorbit din suflet. Ne-au destăinuit adevărate poveşti de viaţă care cu siguranţă ar deveni filme de top dacă ar fi adaptate într-un scenariu cinematografic. La urma urmei, la 22 de ani după, ar fi cazul să nu ne mai ascundem sub degete. Dacă istoria este transpusă într-un limbaj plăcut elevului, acesta va merge acasă să cerceteze. Dacă nu, acesta va rămâne cu o imagine mutilată a lucrurilor întâmplate.
 
Aş dori să aflu şi părerea dumneavoastră despre cele întâmplate în ţara noastră atât înainte de 1989, cât şi după. Pentru că cu cât aud mai multe păreri, cu atât pot să desluşesc mai multe lucruri despre ceea ce a fost, este şi va fi. Tocmai acesta este rolul Şcolii de Vară de la Sighet. Să fie acea „deschisoare” a minţii tinerilor români şi nu numai. Am aflat lucruri mari, prin cuvinte mici.
 
Îmi cer scuze pentru întârzierea cu care am scris şi aş dori, pe cât posibil să continuăm acest dialog.

Cu stima,

Marius Deaconu, Oradea

 

 

Draga Domnule Deaconu,

Multumesc pentru randurile Dumneavoastra.Ma bucur pentru castigarea premiului si pentru participarea la o noua editie a Scolii de Vara dela Sighet.Cu totul intamplator tocmai acum citesc volumul cu prezentarile dela scoala din 2010 si mi sa pare si mie ca cel putin anul trecut au fost atat conferintele si dezbaterile la un nivel foarte elevat.
Eu sunt plecat din Romania din 1973 insa am pastrat legatura cu tara as putea spune tot timpul dar mai ales dupa 1989, iar din 2004 am fost aproape in fiecare an in Romania. Colaborarea mea cu Fundatia Academia Civica a inceput aproape dela nasterea ei.Am colaborat, am activat si sunt inca prezent printre altele si prin premiile acordate in fiecare an.Daca cutreerati tot muzeul Memorial Sighet puteati vedea pe usa bibliotecii si centrului de studiu o mica placuta care spune ca mobilierul a fost donatia mea si a sotiei mele, iar in2004 am participat si eu in calitate de lector al Scolii de Vara.
Imi cereti parerea despre cum este vazuta situatia Romaniei astazi de catre romanii din strainatate. Cred ca multi dintre romanii care s-au stabilit permanent in strainatate, in special intelectualii urmaresc si sprijina activitatile Academiei Civice si a Memorialului Sighet, privesc cu interes si bucurie aceste manifestari si sunt convinsi de scopul benefic pentru educarea tinerelor generatii.La randul meu pot spune sincer ca este o placere si o satisfactie sa vezi ca tineri ca Dv. in loc sa-si petreaca vacanta in distractie, vin la Sighet pentru a asculta prelegerile, iau note si sunt preocupati de problemele care se discuta acolo.
Situatia nu este usoara, de a face din Romania o democratie stabila dupa decenii de teroare comunista urmate de doua decenii de criptocomunism. Este de asemenea greu sa formezi o noua elita politica, academica,economica care sa poata conduce tara, deoarece ati vazut ca la Sighet tocmai asta s-a intamplat:a fost omorata in mod criminal o elita politica, academica,economica si religioiasa care nu va fi usor de inlocuit cu una noua de aceiasi valoare.
Acesta este scopul pentru care Academia Civica va invita in fiecare an sa participati la astfel de cursuri cu speranta nu numai ca veti afla adevarul despre istoria recenta dar si ca dintre Dv . vor apare oameni noi capabili sa realizeze o societate mai elevata si o conducere ai ei pentri ziua de maine.
Personal va stau la dispozitie pentru un dialog in viitor.
Inca o data felicitari si succes in planurile Dumneavoastra.

Dr.Miron Costin

 

 

Corespondenta Ana Maria Lacrima Sturz Lazăr – dr. Miron Costin 

 

Stimate Domnule Dr. Miron Costin,

As dori sa va multumesc in numele meu, Sturz-Lazar Ana-Maria Lacrima ( Arad), dar si a celorlalti premianti care au fost recompensati cu carti achizitionate cu banii pe care dumneavoastra i-ati donat in acest scop. Titlurile mi s-au parut interesante iar temele de-a dreptul atractive si convingatoare.
De asemenea as dori sa-mi exprim regretul fata de absenta dvs de la Scoala de Vara de anul acest. Consider ca ati fi putut imbogati cunostiintele noastre prin prelegerea dvs si cred ca impreuna am fi putut purta un dialog nemaipomenit avand in vedere dorinta mea iminenta de a socializa.
Am fost cea mai mica de acolo, eu absolvind doar clasa a VIII-a, dar cu toate acestea am incercat sa penetrez mediul si sa ma inglobez in acesta…
Nu mi s-a parut deloc dificil..
Tema de anul acesta, precum probabil ca ati fost informat a fost DEPORTARILE, un subiect pe care il consider de actualitate si de asemenea atractiv pentru elevi.
Am intalnit oameni pasionati de munca lor in domeniul istoriei, oameni care si-au sacrificat timpul in inchisoare pentru o fapta “nelalocul ei” si nu numai…
Mai mult ca sigur ca si pe dumneavoastra v-as fi trecut intr-o astfel de categorie…
Doamna Ana Blandiana si domnul Romulus Rusan si-au exprimat si ei intr-un mod clar dorinta de aprofundare a subiectelor legate de era comunista.
Tot aici am avut ocazia de a ma folosi de talentul meu la limbi straine, in contextul in care am discutat cu domnul Courtois in franceza dar si cu alti invitati francezi, am conversat in limba germana, pe care o vorbesc aproape ca limba romana, cu domnul Knabe, directorul memorialului Hohenschonhausen din Berlin, dar si cu scriitorul Helmuth Frauendorfer, domnul Holger Dix, directorul fundatiei Konrad Adenauer, scriitorul Hans Bergel…
Am trait o experienta placuta in cadrul acestei scoli de vara.
Sper ca la anul sa am ocazia sa va cunosc..
Va doresc clipe pline de infinite bucurii…

Cu stima,
Ana- Maria Sturz- Lazar

 

Draga Ana-Maria,

Ma bucur ca ai reusit sa ei acest premiu si sa participi la Scoala de vara. Dupa o jumatate de secol de comunism si alti 20 de ani de post comunism cu guverne si conduceri cripto comuniste este timpul ca noua generatie sa inteleaga si sa actioneze pentru o Romanie mai buna si mai prospera.Inca o data felicitarile mele si daca doresti poti sa-mi mai scrii de cate ori doresti. Fii sigura ca iti voi raspunde.

Dr.Miron Costin