Home » Français » Mémorial » Évenements » Expoziţia Canalul Dunăre-Marea Neagră. Un cimitir programat se deschide la Paşcani

Expoziţia Canalul Dunăre-Marea Neagră. Un cimitir programat se deschide la Paşcani

posted in: Évenements

Vineri, 3 februarie 2012 se deschide la Casa de Cultură din Paşcani expoziţia Canalul Dunăre-Marea Neagră. Un cimitir programat, o expoziţie a Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului
Gazdele evenimentului de la Paşcani sunt profesoarele Marioara Preutu şi angela Căşăriu.

Expoziţia va rămâne deschisă până în 15 februarie 2012 la Casa de Cultură Paşcani,  str. Moldovei, nr. 2

 

 

Expoziţia comemorativă CANALUL DUNĂRE-MAREA NEAGRĂ. UN CIMITIR PROGRAMAT a fost realizată de Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului în anul 2010. Curatorul expoziţiei este Romulus Rusan.

Expoziţia a fost realizată cu sprijinul Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale şi al Fundaţiei Konrad Adenauer. 

Expoziţia comemorativă prezintă istoria unui genocid: distrugerea celor care spuneau NU regimului Dej-Pauker-Teohari-Chişinevschi. Societăţii româneşti neînregimentate – cuprinsă sub termenul infamant de „burghezie” – i s-a pregătit un loc de exterminare a elitelor sale, fie ele culturale sau politice, fie preoţeşti, militare, ţărăneşti sau muncitoreşti. Legislativ – dacă putem folosi termenul – această condamnare la moarte a fost pusă în practică prin decretul 6 din 14 ianuarie 1950, prin care se ordona trimiterea în unităţile de muncă a „tuturor celor ce primejduiesc, sau încearcă să primejduiască, orânduirea socialistă, dacă faptele lor nu constituie infracţiuni”. Cu alte cuvinte, fără mandat de arestare şi fără proces, erau încarceraţi toţi cei cărora nu li se putea imputa decât faptul că sunt, în mod teoretic, adversarii regimului.