Radu Surdulescu

(n. 1938, Bucureşti)

În toamna anului 1956 era  student în anul II la Facultatea de Drept, Bniversitatea Bucureşti.

A participat în ziua de 5 noiembrie 1956 la manifestaţia studenţească eşuată din Piaţa Universităţii.

Împreună cu câţiva colegi, au redactat apoi nişte manifeste antisovietice pe care intenţionau să le difuzeze a doua zi. A fost arestat la 6 noiembrie 1956 şi condamnat, în procesul „lotului Rusiescki”, la 3 ani închisoare. A fost eliberat din închisoarea Gherla în 1958.

 

 

 

 

 

 

***

 

Lotul Rusiescki

 

Tribunalul Militar Bucureşti pronunţa, la 23 mai 1957, sentinţa în procesul în care au fost implicaţi studenţii de la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, arestaţi noiembrie 1956: Dan Mugur Rusiescki , şeful lotului, a fost condamnat la 4 ani închisoare, Radu Surdulescu  şi Florin Caba , la 3 ani închisoare, Alexandru Malinescu , student an I I.A.T.C. şi Eugenia Florescu , la 2 ani închisoare, Mircea Tatos , Aurel Moldovan  şi Dan Constantin Stavarache  la câte 1 an închisoare corecţionala, Paul Mitroi , Alexandru Dincă şi Mihai Cezar Busuioc , la 6 luni închisoare, iar Radu Gabrea , Vladimir Trifu  şi Marin Stănescu au fost achitaţi.

 

citeşte şi

Generaţia’56 

Dan Mugur Rusiescki 

Eugenia Florescu 

 

 

În fiecare atom al acestui univers de suferinţă se ascunde un om, o biografie care trece prin cercurile infernului, dar îşi păstrează gândurile, sentimentele şi memoria proprie.